În data de 10 februarie 2025, în ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Haralambie, la inițiativa părintelui capelan Daniel Mașala și cu aprobarea domnului director, comisar șef de poliție penitenciară Lucian Ioniță, un grup de șapte preoți, sub coordonarea părintelui protopop Nicolae Zaharia au săvârșit Taina Sfântului Maslu în capela Penitenciarului Spital Tg. Ocna.
Această unitate penitenciară este cea mai veche instituție de executare a pedepselor privative de libertate din Moldova. Ea a fost înființată cu această destinație în 1856, în timpul domnitorului Grigore Ghica, care a fost impresionat de soarta deținuților care munceau și trăiau în subteran, în Salina Tg. Ocna, unde-și ispășeau condamnările. După ridicarea penitenciarului, deținuții puteau dormi noaptea la suprafață, urmând ca ziua să fie duși, sub escortă militară, în subteran pentru extragerea zăcământul de sare.
În acest penitenciar au fost închiși o parte din țăranii răsculați la 1907, iar, în perioada comunistă, numeroși martiri și mărturisitori, printre care cei mai cunoscuți sunt Valeriu Gafencu și Sfântul Gherasim de la Tismana, recent canonizat.
La slujba Sfântului Maslu au participat cadrele unității, precum și deținuții aflați în custodie. În prezent, aici sunt tratați deținuții bolnavi din penitenciarele Regiunii de Nord-Est, care beneficiază de tratamente medicale adecvate stării lor de sănătate.
Capela a fost reînființată în anul 2002,pe vechiul ei amplasament și se află în mijlocul Secției medico-sociale de deținere.
Aflată la etajul I a clădirii istorice, pe sub altarul ei se făcea accesul zilnic al deținuților către locul de muncă din subteran.
Altfel, deși se aflau în detenție, deținuții știau că Dumnezeu, Cel care este iertător și de oameni iubitor, îi veghează și ocrotește.
Același mesaj a fost reafirmat și de preoții din Protopopiatul Onești, care au participat la slujba Sfântului Maslu.
Începând cu luna ianuarie capela este deservită de părintele Daniel Mașala, care a fost preotul capelei Penitenciarului Bacău timp de 8 ani. Aceasta a fost reînființată de pr. Daniel Nechita (1997-1998), reamenajată, pictată și sfințită de pr. Adrian Țopa (1998-2002) și păstorită de pr. Paul Vamanu (2002-2024).
În cuvântul de învățătură de la sfârșitul Sfântului Maslu și a pomenirii înaintașilor și martirilor din spatele gratiilor, părintele protopop a vorbit despre grija Bisericii pentru cei „bolnavi și în temniță” (Matei 25, 36), pentru cei care și-au pierdut sănătatea și libertatea. Aceștia sunt frații noștri care au greșit, dar care au nevoie de ajutor, de sprijin și compasiune pentru reintegrarea lor în societate.
Domnul director a mulțumit pentru prezența preoților protoieriei, care sprijină constant efortul lucrătorilor din penitenciar pentru reușita reinserției sociale.
Părintele Mașala a reamintit importanța slujbelor Bisericii pentru ajutorul deținuților în penitenciar și în libertate.
Parintele protopop a promis celor închiși că-i va vizita din nou in Săptămâna Luminata. De asemenea, Corala protoieriei va fi prezentă și în penitenciar, cu ocazia Crăciunului, iar unitatea vă susține un recital cu noul cor al deținuților format până atunci.
A fost vizitată unitatea, camerele de deținere, precum și amplasamentul fostelor camere ale mărturisitorilor din perioada comunistă.
La final au fost stabilite detalii referitoare la sfințirea din luna martie a troițelor gemene, părți ale Ansamblului martirilor din Tg. Ocna (una amplasată la Penitenciarul Spital și cealaltă la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare).