Memorie şi mărturisire în penitenciarele româneşti la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna

În contextul în care Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 ca An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Administrația Națională a Penitenciarelororganizează, în perioada 26 și 27septembrie 2017 – la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna – activități moral – religioase derulate în cadrul Proiectului Memorie și mărturisire în penitenciarele românești, proiect demarat în anul 2013. La aceste activități vor participa toți preoții capelani din unitățile subordonate administrației penitenciare, iar în calitate de invitați vor conferenția domnul Stelian Gomboș – consilier al Secretarului de Stat pentru Culte, părintele ieromonah Amfilohie de la mănăstirea Diaconești, preotul Nicolae Bordașiu- Biserica Sfântul Silvestru București, precum și alți invitați.

Aceste evenimente sunt organizate de către Administrația Națională a Penitenciarelor, sub coordonarea preotului capelan Florin SMARANDI – preot capelan al Ș.N.P.A.P. Tg.Ocna si capelan coordonator al preoților de penitenciare, în colaborare cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protoieria Onești, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna si Centrul Educativ Tîrgu Ocna, având binecuvântarea Părintelui PATRIARH DANIEL si a Părintelui ARHIEPISCOP al Romanului și Bacăului, IOACHIM.

Agenda zilei de marți, 26 septembrie, va debuta cu Slujba Sfintei Liturghii în interiorul noii Biserici închinate Sfinților martiri și mărturisitori români din toate timpurile și a mărturisitorilor din închisorile comuniste din toate locurile, aflată în construcție la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna, urmând apoi Slujba Acatistului Sfinților Martiri Brâncoveni și a Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, în cinstea ocrotitorilor acestei bisericii.

Tot în aceeași zi, vor fi prezentate activitățile desfășurate în cadrul Proiectului ”Memorie și mărturisire în penitenciarele românești”, de către fiecare din preoții participanți, urmate de vizionarea unui film documentar.

Programul zilei de 27 septembrie 2017 va cuprinde Slujba de Sfântu Maslu, o slujbă de mulțumire și sfințire, urmate de un cuvânt de învățătură și binecuvântare la capelaunității și pe camerele de deținere.

De asemenea, invitații si participanții vor vizita Centrul Educativ Tg. Ocna, Spitalul Penitenciar Tg. Ocna (unde va avea loc si o Slujbă de Pomenire la Troița Martirilor), după care va fi organizat un Pelerinaj la Mănăstirea Măgura Ocnei și activități de grup în cadrul Proiectului Memorie și mărturisire.

În după-amiaza zilei de 27 septembrie 2017, începând cu ora 1400, va avea loc o Conferință duhovnicească ”Memorie și mărturisire în penitenciarele românești – Hristos după gratii, mărturia unei generații”, susținută de către preotul Nicolae Bordașiu- în vârstă 93 ani, mărturisitor al credinței după ani grei de suferință în închisorile comuniste.

De la ora 1700, vor conferenția ceilalți invitați, după cum urmează: domnul dr. Stelian Gomboș, consilier al Secretarului de Stat pentru Culte și ieromonah Amfilohie de la mănăstirea Diaconești.

Un alt scop al acestor evenimente organizate este și acela de a dezbate și informa preoții capelani cu privire la noile reglementări adoptate în ultima perioadă (elemente de pregătire continuă, legislație, norme și reglementări noi, standarde minime, fișa postului, consiliere / consiliere educațională și moral – religioasă, modalitate de lucru în PMSWEBșamd).

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on