Category: Actualitate

De sâmbătă putem renunța la purtatul măștii în aer liber

De sâmbătă, 15 mai, putem renunța la purtatul măștii în aer liber, a anunțat joi Președintele Klaus Iohannis. Restricțiile de circulație pe timp de noapte sunt eliminate, iar magazinele își reiau programul normal.

„Din 15 mai, se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii – pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. În mijloacele de transport va rămâne obligatorie, la fel şi în spaţiile închise”, a declarat Președintele României.

„A doua măsură este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor economici. Magazinele vor reveni la programul normal”, a adăugat el.

Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile în limita a 25% din numărul de locuri.

De la 1 iunie, evenimentele private ca nunțile și botezurile vor fi permise cu maximum 70 de persoane în exterior sau 50 în interior.

Înălţarea Domnului sărbătorită pe 13 mai 2021 de creştinii catolici. Ce semnificaţie are această sărbătoare

Pe 13 mai, creștinii romano-catolici celebrează Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare de după Paști. Anul acesta, ea va fi urmată la aproape o lună, pe 10 iunie, de sărbătoarea din calendralele ortodoxe și greco-catolice.Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante momente din an pentru creștini. Acesta marchează despărțirea lui Iisus de lumea palpabilă pentru a se alătura, în ceruri, lui Dumnezeu. Evenimentul s-a petrecut pe Muntele Măslinilor, în Grădina Ghetsimani unde, în văzul tuturor celor prezenți, s-a petrecut minunea Înălțării.Locul este unul plin de însemnătate: pe deoparte este spațiul preferat de Mântuitor pentru rugăciune, pe de altă parte, este și locul în care Isus a fost arestat, înainte de a fi răstignit. „Isus intră în starea de slavă a Tatălui, de mărire, pe care noi o recunoaștem, în care noi credem și spre care ne îndreptăm cu toți frații noștri întru aceeași credință’, spunea monseniorul Ioan Robu în cadrul unui interviu, referindu-se la această sărbătoare importantă.Cum sărbătorim Înălțarea Domnului?Ziua este marcată de slujbele de oficiere a Sfintei Liturghii, la care toți credincioșii sunt invitați să participe, fie fizic, fie online, pe site-urile bisericilor care transmit slujbele. De astăzi, saluturile „Cristos a Înviat! și „Adevărat a Înviat’ sunt înlocuite cu „Cristos s-a Înălțat!’ și „Adevărat s-a Înălțat!’. Și tot în această zi se mănâncă pentru ultima oară ouăle roșii (vopsite).Rusaliile, următoarea sărbătoare importantăLa 10 zile distanță de Înălțarea Domnului, adică la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii, romano-catolicii se pregătesc pentru o altă sărbătoare importantă, Rusaliile sau Coborârea Sfântului Duh.

În această noapte „dormim mai puțin”. Ora 03.00 devine ora 04.00

În această noapte, România trece la ora de vară, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00. Adică „dormim mai puțin”, cum se spune, iar 28 martie 2021 este cea mai scurtă zi a anului, având, teoretic, 23 de ore. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Un bărbat din Onesti a luat ostatici doi muncitori: Baie de sânge, după ce poliția a intrat peste atacator, un om mort

Baie de sânge la Onești, județul Bacău, unde un bărbat a luat ostatici doi muncitori! Acesta i-a înjunghiat, înainte de pătrunderea trupele speciale. Unul a murit, altul este în stare gravă, iar atacatorul este împușcat, conform informațiilor STIRIPESURSE.RO.

Atacatorul este un bărbat de 68 de ani. Acesta a reținut, împotriva voinței lor, într-un apartament, doi bărbați, care efectuau lucrări de reparații la un imobil ce i-a aparținut celui în cauză în trecut. După ce negocierile cu poliția nu au dat roade, forțele de ordine au intrat peste bărbat. Pe acesta l-au împușcat în picior. Unul dintre cei doi ostatici a fost înjunghiat mortal, în timp ce celălalt este în stare gravă, la spital.

sursa : https://www.stiripesurse.ro/alerta-video-ocant-un-barbat-din-bacau-a-luat-ostatici-doi-muncitori-baie-de-sange-dupa-ce-politia-a-intrat-peste-atacator-un-om-mort_1669895.html

Părinții trebuie să își dea consimțământul anticipat cu privire la testarea antigen

Ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății stipulează:

„b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Continuare >>>

Românii ar putea plăti CAS și CASS pentru tichetele cadou

O parte dintre tichetele cadou acordate angajaților vor fi incluse în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii, prevede un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Excepţie vor face bonusurile de acest fel acordate cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, în limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoană.

Continuare >>>

Trei bărbați care tăiau în mod ilegal arbori din fondul forestier au fost prinși de jandarmii băcăuani

Trei bărbați care tăiau în mod ilegal arbori din fondul forestier au fost prinși de jandarmii băcăuani după o scurtă urmărire prin pădure.Cei trei au fost depistați în zona ,,Lăloaia” de lângă orașul Comănești, la somațiile jandarmilor abandonând uneltele folosite (motofierăstrău, topoare și lanțuri) și încercând să își piardă urma printre arbori, fără succes însă.În urma constatării făcute în colaborare cu specialiști din cadrul Direcției Silvice Bacău, jandarmii le-au întocmit bărbaților actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate”, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Silvic.Actele procedurale întocmite au fost înaintate organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor şi aplicării măsurilor legale, iar cantitatea de aproximativ doi metri cubi de lemn din diferite specii a fost predată la Ocolul Silvic Ciobănuș.

ACCIDENT CU TREI RĂNIȚI, PE DN 12A

“La data de 30 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au efectuat cercetări pentru a stabili împrejurările producerii unui eveniment rutier, pe raza localității Dărmănești, în urma căruia au rezultat trei victime.

Din primele verificări a rezultat că un bărbat de 31 de ani, din județul Timiș, în timp ce conducea un autoturism marca BMW, pe DN 12A, pe direcția Comănești – Dofteana, pe raza localității Dărmănești, pe strada Calea Trotușului, a pătruns pe contrasens și a acroșat un autoturism marca Audi A6, la volanul căruia se afla un tânăr de 23 de ani, din comuna Dofteana.

Continuare >>>

INFO. METEO: 26.01/18:00-28.01/10:00, In intervalul mentionat local in Moldova si la munte temporar va ninge, in general moderat cantitat

INFO. METEO: 26.01/18:00-28.01/10:00, In intervalul mentionat local in Moldova si la munte temporar va ninge, in general moderat cantitativ. Vantul se va intensifica treptat si local vor fi rafale in general de 50-60 km/h. In Carpatii de Curbura rafalele vor atinge in general 55-65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m se vor depasi 75-85 km/h, ninsoarea va fi viscolita si zapada spulberata.

In munții Nemira, la peste 1200 m altitudine, stratul de zăpadă măsoara 20-30 cm

În munții Nemira, la peste 1200 m altitudine, stratul de zăpadă măsoara 20-30 cm. În următoarele zile prognozele meteo arată o scădere a temperaturilor sub -15 grade Celsius.Atenționăm turiștii să se echipeze corespunzător, să aleagă traseul în funcție de experiența și pregătirea fizică, să acorde o atenție deosebită hidratării și dozării efortului.În caz de accidentare, să protejeze termic accidentatul și să anunte urgent salvamontul prin apelare 112, numar 0SALVAMONT sau direct formația Salvamont cu Baza în Slănic Moldova: 0731732200.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on