COMUNICAT DE PRESĂ
În data de 6 aprilie 2024, conform Protocolului de colaborare semnat între Penitenciarul – Spital Târgu Ocna și Parohia Precista, la inițiativa conducerii unității și a preotului paroh Andrei Silviu Neicu, un grup compus din 10 persoane private de libertate a desfășurat activități de ecologizare și împădurire intr-o zonă afectată de eroziune, aparținând Parohiei.
Activitatea de ecologizare, realizată în concordanță cu Strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, contribuie atât la protejarea mediului înconjurător, cât și la reintegrarea și reabilitarea persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate. Prin participarea la activități în comunitate, persoanele private de libertate au oportunitatea să își dezvolte abilități noi și să aducă o contribuție favorabilă societății, prin implicarea acestora în activități cu impact pozitiv asupra mediului social. De asemenea, astfel de programe pot avea efecte benefice asupra stării de spirit a persoanelor private de libertate, contribuind la dezvoltarea comportamentelor prosociale, a încrederii și a stimei de sine.
După ce s-au rugat în biserica de lemn ctitorită în anul 1725, aceștia s-au îndreptat spre zona care urma să fie împădurită. În vecinătatea bisericii se află Salina Târgu Ocna, loc în care persoanele private de libertate extrageau în trecut sarea, în subteran, fără a fi scoase la lumină, așa cum reiese din cele mai vechi mărturii, precum cea din 1502, din timpul lui Ștefan cel Mare. Abia în anul 1856 este ridicată clădirea Penitenciarului – Spital Târgu Ocna, unde cele aproape 400 de persoane internate se odihneau noaptea, iar ziua erau duse la muncă silnică, în salină, pentru a extrage zăcământul valoros de sare.
Dacă în trecut persoanele private de libertate erau obligate să desfășoare muncă în subteran, astăzi 10 persoane private de libertate au participat în mod voluntar la plantarea a 100 de pini, dorindu-și să probeze, prin fapte, angajamentul lor înspre binele comunității.
Acest tip de activități, pe de o parte culturale, prin ieșirea deținuților în comunitate, dar și lucrative, prin activități de muncă voluntară, contribuie la dezvoltarea sentimentul de apartenență la viața comunității, de conștientizare a rolului important al fiecăruia în societate, culminând prin succesul instituției penitenciare, acela de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.
Comisar șef de poliție penitenciară Vasile – Lucian IONIȚĂ
Director
Penitenciarul – Spital Târgu Ocna