Pe parcursul vieții, cu toții luăm decizii cu caracter financiar care, într-un fel sau altul ne influențează viața, de multe ori pe termen lung și cu efecte dificil de gestionat. Cele mai importante decizii cu impact financiar apar de cele mai multe ori imediat ce devenim adulți, iar lipsa cunoștințelor cu privire la conceptele financiare de bază, duce de cele mai multe ori la o expunere mare la riscuri financiare.
Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna acordă o importanță deosebită conștientizării riscurilor ce pot să apară în plan profesional pentru cei care nu reușesc să anticipeze și să prevină vulnerabilizarea din punct de vedere financiar.
Pentru evitarea situațiilor de criză financiară și din necesitatea de a-i pregăti pe elevi să devină polițiști de penitenciare integri și buni profesioniști, în perioada 04 – 07 martie 2024, la invitația școlii noastre, domnul Nicolae LUPU, directorul sucursalei Raiffeisen Onești, a prezentat elevilor informații utile despre rolul educației financiare și despre impactul deciziilor financiare asupra stabilității profesionale și a familiei.
Această activitate de educația financiară a fost realizată ca și componentă auxiliară în cadrul modulului de studiu „Responsabilitate socială, statut și deontologie profesională”, pe care elevii noști îl parcurg în procesul de școlarizare.
Având în vedere că, un polițist de penitenciare trebuie să fie conștient de responsabilitățile sale, în toate aspectele profesiei, elevilor școlii le-au fost prezentate situațiile în care supra- îndatorarea poate afecta gradul de rezistență la tentații și implicit la afectarea nivelului de integritate profesională.
În cadrul prezentării, invitatul nostru a realizat, împreună cu elevii, aplicații practice în vederea stabilirii profilului psihologic și al tiparului financiar al acestora și, ulterior, le-au fost prezentate soluții pentru ieșirea dintr-un posibil impas financiar.
Totodată, prin intermediul unei aplicații de educație financiară, elevii au primit informații concrete despre cum să identifice și să depășească provocările financiare, cum să înțeleagă și să utilizeze mecanismele financiare de economisire și nu în ultimul rând cum să își creeze un buget bazat pe principii financiare sănătoase.
În încheiere, a fost subliniată necesitatea introducerii educației financiare ca disciplină de studiu în cadrul sistemului național de educație, deoarece educația financiară este esențială pentru fiecare individ în parte, dar și pentru societate în ansamblu.