O nouă ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească” a avut loc la Schitul „Sf. Cuvios Eftimie cel Mare”

author
1
1 minute, 11 seconds Read

Pe Dealul Cireșoaia, la Schitul „Sf. Cuvios Eftimie cel Mare” , a avut loc a VIII-a ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească” , unde 54 de copii și tineri pe trei categorii de vârstă (6-10, 11-14 și 15-23 de ani), din parohiile arondate protopopiatului Onesti, au participat la acest concurs.

Dupa premierea participantilor, a avut loc și un ceremonial religios la Monumentul din fața Schitului, unde au fost depuse și coroane de flori.

Ceremonialul a fost precedat de alcătuirea unei imense cruci formată numai din trupurile tinerilor veniți la eveniment, purtând steaguri tricolore.

Participanții au înconjurat apoi tradițional biserica schitului, pe ritmurile Imnului Național.

 „Concursul a avut loc în anul pe care l-am dedicat tinerilor și activităților de vară numită «Filipiada», deoarece Sf. Apostoli Filip și Andrei sunt ocrotitorii noștri. Sf. Apostol Filip spunea: «Cred că Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu!» Acesta este și mesajul pe care îl aduc și toaca și ia moldovenească exact pe locurile în care și-au jertfit viața atâția Eroi ai Neamului. Iar pe văile Oituzului, Cașinului și Trotușului au pierit peste 80.000 de eroi. Toată zona aceasta mustește de istorie. Iată de ce avem atâta respect pentru îmbrăcămintea neamului românesc. Pe modelele iilor se vede deseori și semnul crucii.”, a declarat preot protoiereu de Onești Ioan Bârgăoanu

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Instapress.ro says:

    Este minunat sa vezi tinerii apreciind traditiile si istoria noastra. Acest eveniment a fost o adevarata oportunitate sa gustam din traditia si cultura romaneasca. Sper sa vedem mai multe astfel de evenimente care sa ne ajute sa ne cunoastem mai bine istoria si radacinile noastre. La multi ani copiilor pentru ca au aratat ca istoria si traditiile vechi sunt inca vii in constiintele lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image