Un impresionant Ceremonial militar-religios va avea loc la Ansamblul Monumental Coșna, comuna Pârgărești

author
3 minutes, 50 seconds Read

Vineri, 11 august, Ansamblul Monumental Coșna, comuna Pârgărești, județul Bacău, va găzdui un eveniment impresionant de comemorare și onoare pentru eroii căzuți în Războiul de Întregire Națională. Ceremonialul militar-religios, organizat în amintirea sacrificiilor aduse pentru libertate și unitate națională, va fi un moment solemn la care sunt așteptați toți cei dornici să aducă un omagiu curajului și devotamentului militarilor căzuți pe Dealul Coșna.

Programul activităților este variat și plin de momente emoționante, iar toți cei prezenți vor putea participa și să se alăture acestui act de recunoștință pentru cei care și-au dat viața pentru patrie. Ceremonia va începe la ora 10.00 cu primirea invitaților, urmată de citirea numelor eroilor căzuți pe Dealul Coșna în timpul Războiului de Întregire Națională.

După o secvență muzicală militară, vizitatorii vor avea ocazia să exploreze expozițiile organizate de către Asociația „Prospectorii Istoriei” și Asociația „Regimentul 15 Infanterie”, care vor oferi o perspectivă asupra istoriei militare a zonei.

Momentul central al ceremoniei va fi prezentarea onorului și a raportului către reprezentantul Statului Major al Apărării, iar Drapelul de Luptă va fi salutat într-un mod solemn. Intonarea Imnului Național al României va aduce un sentiment de unitate și mândrie națională.

Între orele 10:40 și 10:55, se va ține o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți în luptele de pe Dealul Coșna, momentul fiind unul de reculegere și închinăciune față de cei care și-au dat viața pentru țară.

Evenimentul va fi onorat de mesajele transmise de către reprezentanții Grupului de acțiune „Ansamblul Monumental Coșna”, Ambasadei Republicii Franceze în România și Ambasadei Republicii Federale a Germaniei în România, precum și de către reprezentantul Statului Major al Apărării.

O parte specială a ceremoniei va consta în depunerea de coroane și jerbe de flori la Ansamblul Monumental, ca un simbol al recunoștinței și respectului pentru eroii căzuți.

De la ora 11:23, cerul va fi animat de un spectacol aviatic impresionant, în care aeronave de luptă și elicoptere din Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău și Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” Otopeni vor face un survol al Ansamblului Monumental, aducând un omagiu adus eroilor căzuți.

După defilarea structurilor militare prezente la eveniment, Asociația „Tradiția Militară” va realiza o impresionantă reconstituire a unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, oferind o perspectivă asupra sacrificiilor și curajului soldaților din trecut.

La ora 12:00, va avea loc o recunoaștere în teren a locului în care a căzut la datorie locotenentul francez Paul Édouard BERGE și a locului în care a fost rănit în luptă locotenentul german Erwin ROMMEL, acesta devenind mai târziu feldmareșal în 1943.

Evenimentul se va încheia la ora 13:00.

Programul activităților:

10.00-10.30 Primirea invitaților. Citirea numelor eroilor căzuți în Războiul de Întregire Națională pe Dealul Coșna.

Secvență muzicală militară. Vizitarea expozițiilor organizate de Asociația „Prospectorii Istoriei” și Asociația „Regimentul 15 Infanterie”.

10.30-10.40 Prezentarea onorului și a raportului către reprezentantul Statului Major al Apărării. Salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a dispozitivului militar și salutul Gărzii de Onoare. Intonarea Imnului Național al României.

10.40-10.55 Slujbă de pomenire a eroilor căzuți în luptele de pe Dealul Coșna.

10.55-11.15 Mesaje transmise de:

Reprezentantul Grupului de acțiune „Ansamblul Monumental Coșna”;

Reprezentantul Ambasadei Republicii Franceze în România;

Reprezentantul Ambasadei Republicii Federale a Germaniei în România;

Reprezentantul Statului Major al Apărării.

11.15-11.23 Depunerea de coroane și jerbe de flori la Ansamblul Monumental.

11.23-11.25 Survolul Ansamblului Monumental de către aeronave din Baza 95 Aeriană ,,Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău și Baza 90 Transport Aerian ,,Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” Otopeni.

11.25-11.35 Defilarea structurilor militare prezente la eveniment.

11.35-12.00 Reconstituirea unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de către Asociația „Tradiția Militară”. 12.00-13.00 Recunoașterea în teren a locului în care a căzut la datorie locotenentul francez Paul Édouard Berge și a locului în care a fost rănit în luptă locotenentul german Erwin Rommel (viitorul feldmareșal din 1943).

13.00 – încheierea activității.

Tot vineri, 11 august, are loc a III-a ediție a Sărbătorii Revederii, care va începe la ora 17.00, urmată de o discotecă în aer liber de la ora 20.00.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image