PRIMUL TÂRG ANUAL DE MOBILIER DIN LEMN RECONDIȚIONAT SE DESCHIDE LA SLĂNIC MOLDOVA

author
2 minutes, 25 seconds Read

Pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, se deschide la Centrala Artelor din Slănic Moldova primul târg anual de mobilier din lemn recondiționat din România: LEMN VECHI ȘI NOU. Evenimentul este organizat de Asociația de Artă In Context și finanțat prin programul de granturi nerambursabile multianuale Comunitățile Pădurii de Maine, oferit de Fundația Pădurea de Mâine comunităților forestiere pentru dezvoltare durabilă, educație si conștientizare a importanței protejării pădurilor în contextul schimbărilor climatice.

Târgul anual de upcycling aduce un model inovator de economie circulară și zero waste în România, prin care piese de mobilier vechi, care ar fi ajuns la groapa de gunoi, sunt recondiționate, modernizate și oferite spre vânzare celor care prețuiesc lemnul și natura. Inițiativa ajută astfel nu doar comunitatea din Slănic, ci și pădurile care înconjoară stațiunea de la poalele munților Nemira.

După numai 5 luni de la începerea proiectului, artizanii locali au prelucrat deja 500 KG de lemn: scaune, mese, noptiere și birouri, multe donate de familii din împrejurimi. Decorațiuni și produse de artă și manufactură realizate de tineri și meșteri din Slănic întregesc oferta târgului, alături de ateliere susținute de artiști și arhitecți locali care susțin inițiativa.

Locul în care se desfășoară târgul este el însuși un proiect de upcycling. Centrala Artelor In Context, o centrală termoelectrică dezafectată, a fost reabilitată în 2019 cu ajutorul voluntarilor asociației și are intervenții artistice pe fațadă, realizate de artiști recunoscuți precum Dan Perjovschi și alții. După trei ani de rezidențe artistice internaționale și festivaluri de muzică experimentală, Centrala a devenit un reper pe harta hub-urilor creative din România și nu numai, iar acum Asociația In Context își continuă activitatea cultural-educațională pentru mediu cu târgul LEMN VECHI ȘI NOU, urmărind să contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii, binecunoscută pentru pădurile și izvoarele sale minerale.

PROGRAMUL TÂRGULUI:

Sâmbătă 22 aprilie, 10.00-19.00

10.00: Deschidere târg,

11.00-11.30: prezentare In Context si tur ghidat La Centrala

15.00 “Mai mult decât gunoi/More than waste”- atelier de transformare deșeuri din lemn în obiecte de design, susținut de arhitecții Andrei și Florina Voaides, și studenții la arhitectură Iulia Petrovici, Augustin Camara, Taciu-Charlton si Vlad Vălean.

Duminică 23 aprilie, 10.00-19.00

11.00-11.30: Prezentare In Context si tur ghidat La Centrala

15.00 Workshop de pictură pe mobilă cu artistul vizual VALI

Luni 24 aprilie, deschis între orele 10.00-19.00

Centrala Artelor In Context, Strada Porumbeilor, Slănic Moldova (lângă Vila Siam, caută turnul roz). Pentru mai multe detalii: Contact@incontext.art; Tel.0723352010

www.lacentrala.com

www.padureademaine.ro

Susținători proiect: Luiss, Color Smart, Vila Teleconstructia Slanic Moldova si Taverna Slanicului, Arhitectura Gustului

Partener media: Radio Guerrilla

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image