În săptămâna 27.03-31.03.2023 s-a desfășurat „Școala Altfel” pentru persoanele custodiate în cadrul Centrului Educativ Târgu Ocna și școlarizate de către Școala gimnazială nr. 7 Târgu Ocna și CSEI nr.1 Bacău.
Cu această ocazie, cadrele didactice alături de personalul sectorului de reintegrare socială au derulat activități cu partenerii externi atât în cadrul instituției, cât și în comunitate, fiind o oportunitate pentru minorii și tinerii internați să exerseze comportamente prosociale și să transmită sfaturi din lecția lor de viață.
Astfel, activitățile au debutat cu atelierul de creație de la Școala gimnazială Brătești, unde 9 persoanele custodiate alături de elevii clasei a VII au confecționat obiecte specifice Sărbătorilor Pascale. Activitatea s-a încheiat cu o dezbatere privind consecințele abandonului școlar și primii pași către delincvența juvenilă.
În data de 28.03.2023, tânărul DUNĂ Iustin Florin, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “C.Negri” și voluntar la CRUCEA ROȘIE, a pășit în cadrul instituției pentru a iniția întregul colectiv de persoane internate în tehnicile de prim ajutor în caz de accidentare, deoarece „VIAȚA are prioritate!” iar o intervenție corectă poate face diferența între viață și moarte.
Ziua de 29.03.2023 a fost dedicată atelierului culinar, unde cadrele didactice au subliniat importanța unei vieți echilibrate și a unei diete corespunzătoare, care să ducă la „Mens sana in corpore sano.”
Tot în această zi, au fost desfășurate activități de prevenire a delincvenței juvenile la Școala gimnazială nr. 1 Târgu Ocna, unde trei tineri custodiați au împărtășit din lecțiile învățate în urma încălcării normelor de drept și de conviețuire în societate. La finalul activității elevii prezenți au înțeles că fiecare decizie are un efect și delincvența începe cu pași mici, uneori chiar în joacă, dar are consecințe mari și schimbă vieți.
În data de 30.03.2023 porțile Centrului Educativ Târgu Ocna s-au deschis pentru a primi colaboratorii de la CSEI nr.2 Comănești într-o dezbatere cu privire la acțiunile de bulling din școli, precum și colaboratorii de la Școala Sanitară Sanity Comănești.
Săptămâna s-a încheiat cu sfaturi pentru drumeții, iar „Salvatorul cu codiță”, pe numele lui adevărat Haruky – cățel salvamont, împreună cu conducătorul său, domnul Gheorghe Coșa, i-au purtat pe tineri într-o călătorie virtuală pe trei continente, dezvăluind din peripețiile vieții de salvamont.