Procesiunea „Sfintele Icoane Bucuria Bisericii” – manifestare firească a dreptei credințe.

author
2 minutes, 8 seconds Read

În după-amiaza zilei de 5 martie 2023, în orașul-stațiune Târgu Ocna a avut loc tradiționala procesiune cu sfintele icoane din Duminica Ortodoxiei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Cercul Pastoral „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea în colaborare cu Protopopiatul Onești, parohii din zona Văii Trotușului, Asociația Patmos-Ator Onești și grupul de tineri al Parohiei Larga a organizat un eveniment cu dublă semnificație: cinstirea sfintelor icoane și susținerea nașterii și a maternității prin marșul pentru viață (activitate specifică lunii martie-luna pentru viață).

Începând cu orele 16.00 soborul de preoți sub protia părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, delegatul ierarhului la acest eveniment, a săvârșit prima parte a Acatistului Bunei Vestiri în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”- Precista, rostind și un scurt cuvânt despre semnificația acestei zile. Apoi în sunet de toacă și clopot, cler și popor purtând în mâini icoane, steaguri și pancarte manifest pro-viață au pornit în procesiune spre Biserica „Buna Vestire”-Răducanu.

După tradiție prima oprire s-a făcut la Biserica Sfinții Voievozi, unde sutele de credincioși li s-au adăugat alte câteva zeci avându-i în mijloc pe preoții acestei parohii (pr.Sorin-Mihail Postelnicu și pr. Silviu Butucaru). Tot aici s-au rostit rugăciuni de sfințire a icoanelor și s-au împărțit tuturor celor prezenți mici ofrande pregătite cu dragoste de comitetul parohial.

Deplasarea spre Biserica Răducanu a însemnat ultima parte a procesiunii. Odată ajunși, credincioșii au luat parte la săvârșirea ultimei părți a Acatistului Bunei Vestiri și au primit cu bucurie cuvinte duhovnicești rostite de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu precum și de parohul acestei biserici părintele Ioan-Vasile Panțâru.

În încheiere reprezentantul Cercului Pastoral din zonă părintele Andrei-Silviu Neicu a mulțumit chiriarhului locului pentru binecuvântarea acordată, credincioșilor prezenți precum și tuturor celor care au făcut posibil organizarea acestui frumos periplu duhovnicesc din Sfântul și Marele Post.

„Duminica aceasta este numită în calendarul nostru Duminica Ortodoxiei, o zi în care ne aducem aminte de credința noastră strămoșească, de credința în care ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi, de Biserica dreptmăritoare care îndeamnă pe fiii săi să țină predaniile lăsate de Sfinții Părinți”. (Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image