16-18.12.2022 – Zile de film romanesc la Targu Ocna

author
3 minutes, 1 second Read

Zi-le de film românesc la Tg. Ocna.
Festival de film.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Tg. Ocna și-al Centrului Cultural Ion Talianu.

16-18.12.2022
Centrul Cultural Ion Talianu Târgu Ocna.

Festival a apărut ca o nevoie a locuitorilor micii urbe unde nu mai există cinematograf de două decenii. Trebuie ca oamenii să reînvețe să vadă filme laolaltă, fără foșgăială de pungi de floricele și fără mers la mall. Și în egală măsură nevoia apropierii de filmul românesc. Poveștile ne țin împreună.
Și imboldul personal de-a face ceva pentru orașul natal, oricât de neînsemnat. Poate că vom da o însemnătate de-acum încolo, odată cu acest prim pas.

Pentru că suntem la început de drum propunem doar cinci filme, dar țintim mai sus, la mai multe.

Cronologic, prin intermediul proiecțiilor ne vom aminti de evenimentele premergătoare Crăciunului în 1989, când un tată descoperă că fiul său i-a scris Moșului o scrisoare-n care cere moartea lui Ceaușescu, și-o pune la poștă. În Cadoul de Crăciun.

Crai nou (2021) e povestea unei familii numeroase, disfuncțională, violentă chiar, și lupta unei tinere de-a sparge cercul vicios în care trăiește și-a merge la școală mai departe.

Străjerii Deltei (2021) sunt niște copii aflați în tabără și care descoperă că niște oameni aparent de încredere nu sunt ce par a fi. Curaj, urmăriri cu bărcile, suspans, lupta binelui cu răul, un Cireșarii modern.

Complet necunoscuți (2021), reia tema filmului Perfetti sconosciuti (2016) de Paolo Genovese, dar adaptată la România anului 2020. Un grup de prieteni se întâlnesc la cină și decid să pună telefoanele pe masă. Convenția este să se citească mesaje, emailuri, să se răspundă la apeluri. Lucrurile degenerează, prieteniile se verifică.

Paradisul lulii (2022) a câștigat premiul pentru cea mai bună producție la festivalul de film independent IPIFF 2022.
Are o continuare care e-n fază de preproducție. Petrecându-se intr-un cadru aproape atemporal și aspațial filmul vorbeste despre ingenuitatea omului, despre marea micime a vieții, despre nimic.

PROGRAM

Vineri, 16 Decembrie, deschiderea.

La 19.00 vedem Cadoul de Crăciun, scurt metraj de Bogdan Mureșanu, filmul european al anului in 2018. (A.P. – 12)

După care, de la 19.30 se proiectează Crai Nou, film câștigător la San Sebastian in 2021, regizat de Alina Grigore. (N – 15)

Sâmbătă, 17 Decembrie

De la 17.00, avem Străjerii Deltei, film pentru copii, regia Liviu Mărghidan. Nu există filme dedicate in mod particular copiilor, de aceea filmul lui Mărghidan acoperă un spațiu dintr-o nișă ofertantă. (A.G.)

La 18.30 avem un moment de magie a chitarei. Maxim Belciug este un artist care nu mai are nevoie de prezentare la București. Câștigător al festivalului de chitară clasică de la Sinaia, a susținut recitaluri în străinătate și pe scenele importante din București și din țară.

La 19.15. se vede adaptarea românească semnată de Octavian Strunilă după Perfetti sconosciuti, filmul din 2016 al lui Paolo Genovese.
Un grup de prieteni hotărăsc să pună telefoanele pe masă și să fie transparenți la tot ce se va întâmpla in următoarele două ore – apeluri, sms-uri, emailuri. Se cunosc mai bine.
Filmul a adunat 2500 de spectatori la premiera de la TIFF in Iulie 2021. (A.P. – 12)

Duminică, 18, Decembrie

La 11.30 se poate vedea Paradisul lulii, o alegorie cu accente de provincie, în regia lui Andrei Ștefănescu.
O comedie tragică despre nimicul din viețile noastre. (N -15)

Vă așteptăm!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image