Hramul Capelei Sf Spiridon

author
2 minutes, 27 seconds Read

Biserica Ortodoxă îl serbează luni 12.12.2022 pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei. Capela misionară „Sfântul Ierarh Spiridon”din Târgu Ocna isi cinsteste luni 12.12. a.c. ocrotitorul.

Istoricul capelei misionare ,,Sf. Ierarh Spiridon”.

In luna februarie 2018 Capela Sf Ierarh Spiridon trece in administrarea directa a Parohiei Precista.

Timp de 10 ani în acest sfânt locaş de închinare a slujit Preotul Valentin Ilie, ctitor al capelei.

În anul mântuirii 2000, în vremea păstoririi P.S. Eftimie Luca al Romanului şi a P.S. Ioachim Băcăoanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, intensificându-se misiunea Bisericii în toate mediile sociale, s-a decis la Centrul Eparhial că este oportună prezenţa unui preot misionar la Centrul de Plasament, nr. 4, din Târgu-Ocna, întrucât copiii orfani aflaţi în acest Centru, 235 la număr, majoritatea ortodocşi, erau asaltaţi de prozelitismul sectar al cultelor neoprotestante, două dintre ele (penticostalii şi adventiştii de ziua a şaptea) situându-şi Casele de adunare în imediata apropiere a Casei de copii.

Misiunea de a îndruma aceşti copii şi tineri pe calea mântuirii, prin tinda Bisericii, a primit-o de la Prea Sfinţitul, tânărul preot Valentin Ilie, care încă din vara anului 2000, a dorit să ridice şi un locaş specific de închinare. În acest demers a avut sprijinul şi binecuvântarea Prea Sfinţitului Ioachim Băcăoanul şi ajutorul efectiv şi energic al Prea Cucernicului Preot Protopop Constantin Alupei, ca şi dragostea şi înţelegerea autorităţilor, atât a Consiliului Judeţean, cât şi a Primăriei. După formalităţile de încredinţare Sfintei Episcopii a terenului şi a unei clădiri vechi, care funcţionase cu ani în urmă ca spital al Centrului de Plasament, în care erau îngrijiţi după Revoluţia din 1989, peste 900 de copii, în februarie 2001 au început efectiv lucrările pentru amenajarea acestei biserici pusă de la început sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Spiridon.” Lucrările au fost majore, s-a suspendat practic acoperişul, şi s-au construit zidurile locaşului, cu structură de rezistenţă adecvată. Fiind imperios necesar săvârşirea slujbei în această capelă, Prea Sfinţitul Ioachim a binevoit să o sfinţească prin slujba specială, în ziua de 12 decembrie 2001. Până în anul 2007, s-a realizat cu ajutorul donaţiilor credincioşilor de pe Valea Trotuşului, pictura, înlocuirea acoperişului şi a turlei, ridicarea unei clopotniţe şi a unei troiţe şi altele. Din 2006, instituţia Centrului de Plasament a fost înlocuită de Şcoala de Arte şi Meserii, vestirea ortodoxiei în această biserică adresându-se, în primul rând tinerilor şi copiilor din şcolile aflate în vecinătate, dar şi vizitatorilor staţiunii turistice Târgu-Ocna, care, în căutarea izvoarelor de apă minerală din parcul staţiunii, pot descoperi şi un alt Izvor, al apei celei vii şi dătătoare de viaţă.

In prezent Capela este administrata de Pr.Paroh Valentin Cojocaru și Pr. Silviu Andrei Neicu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image