
În Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 7 Tȃrgu Ocna, Centrului Educativ Tȃrgu Ocna, Școlii Gimnaziale nr. 2 Tȃrgu Ocna și Colegiului Național „Costache Negri” Tȃrgu Ocna, părintele profesor Văsâi Benone, doamna profesor Alina Grozescu, doamna profesor Laura Văsâi, domnul comisar de poliție penitenciară Viorel Marcel Voicu, doamna profesor Alina Vamanu și domnul profesor Ioan Botezatu au inițiat și coordonat proiectul educativ „ZIUA BIBLIEI”.
Activitatea s-a desfășurat vineri, 11 noiembrie, premergǎtor datei de 13 noiembrie, cȃnd, prin hotǎrȃre a Sfȃntului Sinod, cu scopul de a reaminti credincioșilor importanța citirii Sfintei Scripturi, s-a stabilit ziua Bibliei.
Centrul Educativ Tȃrgu Ocna a fost gazda evenimentului la care au participat 50 de tineri și profesorii acestora. Pǎrintele Benone Vǎsȃi, ținând cont de contextul Anului Omagial menționat, a punctat aspecte importante ale temei:
-componența, importanța și impactul Sfintei Scripturi în viața omului;
-gânduri ale Sf.Ioan Gură de Aur și ale Sfinților isihaști, Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în legătură cu importanța Sfintei Scripturi și a rugăciunii.
S-a vorbit despre prima versiune a Bibliei în limba română (Biblia de la București 1688), apoi despre încercările de versificare ale Sfintei Scripturi în țara noastră.
S-au ȋmpǎrtǎșit experiențe personale trăite de cadrele didactice și de tinerii prezenți în raport cu rugăciunea sau cu citirea Sfintei Scripturi. S-a punctat importanța credinței nu doar ȋn momentele de dificultate ale vieții, dar și modul ȋn care activitǎțile moral-religioase și rugǎciunea sprijinǎ minorii și tinerii care executǎ mǎsuri privative de libertate.
Cu aceastǎ ocazie a fost organizată și o expoziție cu lucrări realizate de elevi pe tema proiectului ZIUA BIBLIEI.
Credem că acest proiect este unul actual și important în special pentru copii și tineri și că Sfânta Scriptură rămâne permanent în realitate, conținutul său fiind tot timpul un răspuns pentru frământările noastre cotidiene.