Ziua Vânătorului de Munte a fost marcată la Targu ocna

author
3 minutes, 54 seconds Read

Ziua Vânătorului de Munte a fost marcată astăzi 02 noiembrie la Târgu Ocna, printr-o festivitate tradițională, aflată la a XVII-a ediție, organizată de Primăria orașului, reprezentată de domnul primar Cristian Aurelian Ciubotaru alături de membrii Consiliului local și Batalionul 22 Vânători de munte „Cireşoaia” din localitatea Sfântul Gheorghe sub comanda domnului locotenent colonel Mihai Pop. Batalionul a fost însoțit de către domnul colonel Gabriel Nicolae Oros -comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte – Miercurea Ciuc eșalon superior.

La manifestare a fost prezenți: vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, domnul Gelu Panfil, transmițând un mesaj din partea administrației județene, domnul general de brigadă ® Vasile Florea-Președintele asociației Veteranilor de război filiala Bacău, la fel ținând un discurs încărcat de istorie și patriotism, președintele asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bacău-domnul Dănuț Voicu, președintele asociației de tradiții militare domnul col.r. Cojocaru, directorul general DGASPC Bacău- domnul Cristian Codreanu, inspectorul șef al ISU Bacău domnul colonel Ovidiu Vasile Cărășel.

Instituțiile locale de învățământ școlar gimnazial și liceal, centrele sociale ale DGASPC, Poliție, Jandarmerie precum și Salina respectiv alte principale Societăți comerciale au răspuns Prezent la eveniment.

Conducerile instituțiilor aparținând Ministerului Justiției din oraș, au participat ca întotdeauna însoțiți de către elevii înscriși la cursurile Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare care au demonstrat cu măiestrie că pot fi alături de militarii vânători de munte organizați în dispozitivul de paradă și defilare.

Slujba religioasă a fost ținută de părintele Protopop Ioan Bîrgăoanu alături de soborul de preoți din localitate.

Muzica Militară a flotilei aeriene Bacău a asigurat atmosfera de sărbătoare ce o impune fanfara.

În cadrul festivității, s-au depus coroane de flori, în memoria eroilor Batalionului de Vânători de Munte, care în Primul Război Mondial, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu, şi-au demonstrat vitejia şi spiritul de sacrificiu la Târgu Ocna, Cireşoaia, Coşna, Vrânceanu şi Oituz.

După încheierea ceremoniei militar religioase din piațeta primăriei, reprezentanții armatei, cei ai administrației publice locale și ai altor instituții si asociații de tradiții militare au ajuns la Ansamblul cimitirului -osuar de la Poieni unde a fost ținută o slujbă de comemorare a eroilor, oficiată de preoții Andrei Turcu , Silviu Andrei Neicu și preotul militar Ioan Cucu al Batalionului și s-au depus coroane de flori iar la fiecare mormânt, pe cruce, a fost aprinsă o candelă.

Delegația a continuat deplasarea pe dealul Cireşoaia unde în semn de respect pentru eroii căzuți la datorie pe acele locuri au fost depuse coroane de flori la Monumentul închinat Vânătorilor de Munte din fața Schitului Eftimie cel Mare. Părintele Panțîru Constantin a întâmpinat oaspeții și au fost invitați la un moment de închinare și un fragment de istorie în lăcașul de cult, acea frumoasă construcție din lemn.

Aprecieri și mulțumiri tuturor celor implicați în organizare, a celor prezenți: funcționarii publici, preacucernicii părinți, reprezentanții poliției și jandarmeriei, personalul Centrului Cultural Ion Talianu, muzeul și biblioteca, Muzica Militară aparținând garnizoanei Bacău, cetățenii implicați voluntar în prezentarea în mediul online a evenimentului.

Respect și considerație, profesorilor și directorilor unităților de învățământ ce au însoțit elevii la o lecție de istorie și patriotism local, conducerii și elevilor ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare, locuitorilor și turiștilor prezenți la eveniment.

Costurile manifestării au fost susținute din bugetul propriu al primăriei prin aprobarea de către Consiliul Local.

La mulți și frumoși ani, Vânătorilor de munte!

Glorie eternă eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din zona orașului Târgu Ocna!

Corpul Vânătorilor de Munte a fost creat la 3 noiembrie 1916, prin transformarea Şcolii Militare de Schiori Bucureşti, în baza Ordinului nr. 294 a Marelui Cartier General şi a fost organizat pe 3 batalioane cu trei companii fiecare, având un efectiv de 2.000 de combatanţi. Luptele duse de armata română în toamna anului 1916 au demonstrat că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obţinerea succesului în luptele pe teren muntos – împădurit.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image