În perioada 04-05 octombrie 2022, o delegație a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a participat la prima ediție a seminarului tactic internațional, organizat de către Centrul de Reabilitare și Formare al Administrației Penitenciare din Ungaria, în localitatea Balatonlelle. Evenimentul s-a bucurat de participarea unor specialiști din Republica Cehă, Slovacia, România, Polonia și Lituania.
Delegația școlii a fost formată din agent șef adjunct de poliție penitenciară Narcis BACALU, profesor de autoapărare în cadrul catedrei de Instrucția Tragerii și Pregătire Fizică și agent șef de poliție penitenciară Alexandru PANAIT, care asigură suport în desfășurarea activităților didactice din cadrul catedrei de Teorie și Practică Penitenciară.
În prima zi a seminarului, instructorii maghiari au prezentat câteva modalități de utilizare a mijloacelor de imobilizare, precum și tehnici de autoapărare și de conducere dirijată, exemplificându-le în mod practic în diferite contexte simulate, specifice activității din penitenciare.
Participanții la seminar au avut ocazia de a exersa tehnicile prezentate de către specialiștii maghiari, dar și de a expune practicile utilizate în fiecare dintre țările prezente la eveniment, rezultând un schimb de informații și bune practici eficient și util pentru toți cei implicați în această activitate.
De asemenea, în cadrul seminarului organizatorii au prezentat armele folosite în sistemul penitenciar maghiar, echipamentele de care dispun în activitatea zilnică din unitățile penitenciare, autobuzul de transport al prizonierilor, transportorul blindat de personal și modul în care sunt implicați câinii de serviciu în desfășurarea activității personalului operativ.
În cea de-a doua zi a seminarului tactic a fost organizată o activitate demonstrativă a procedurilor tactice utilizate de către grupele de intervenție. Activitățile au continuat cu o demonstrație tactică de tragere, care s-a încheiat cu un concurs de tir.
Seminarul Tactic Internațional s-a finalizat cu vizitarea penitenciarului din orașul Veszprem, care a oferit, din nou, celor prezenți, prilejul de a realiza un schimb de informații cu privire la organizarea și la specificul activității sectorului operativ din cadrul unităților penitenciare din fiecare țară participantă.
Participarea celor doi reprezentanți ai școlii la acest eveniment a constituit o oportunitate pentru realizarea unor schimburi de idei și bune practici în domeniul pregătirii personalului de poliție penitenciară, un bun prilej pentru consolidarea relațiilor cu instituții similare din străinătate și, nu în ultimul rând, un bun prilej pentru promovarea imaginii sistemului penitenciar.