CINSTIREA EROILOR CĂZUȚI PE DEALUL CIREȘOAIA LA SLANIC MOLDOVA

author
1 minute, 0 seconds Read

Sambătă, 10 septembrie 2022, Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt” a organizat o ceremonie militară și religioasă în orașul stațiune Slănic Moldova cu ajutorul autorităților locale.

Monumentul comemorativ ridicat în anul 2017 în memoria eroilor Regimentului 15 Infanterie, situat pe Dealul Cireșoaia din județul Bacău, rămâne o emblemă sfântă pentru valea Slanicului scăldat în sângele eroilor ostași romani.

Ceremonialul religios ortodox a fost oficiat de un sobor de preoți, conduși de părintele protopop Ioan Bârgăoanu, reprezentant al ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor de preoți militari.

***

Acum 105 de ani, ostașii Regimentului 15 Infanterie luptau în bătălia de la Oituz, una dintre cele trei mari lupte victorioase, alături de Mărăști și Mărășești, ale Armatei Române în vara lui 1917. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptători, ofițeri, subofițeri și soldați, căzând la datorie pe Valea Trotușului, pe dealurile Cireșoaia, Măgura și Coșna.

Tradițiile de luptă ale Regimentului 15 Infanterie sunt continuate astăzi, cu mândrie și respect, de militarii Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image