Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi celebrata la Tirgu Ocna.

Duminica 3 decembrie, zi în care se celebrează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, D.G.A.S.P.C. Bacău în parteneriat cu Primăria Orasului Tirgu Ocna, au celebrat aceasta importanta zi pentru ei, oferind 1000 baloane viu colorate si pliante în centrul orasului  trecatorilor, cu scopul de a sensibiliza opinia acestora cu privire la cu persoanele cu dizabilitati. Alături la aceasta activitate a fost prezent primarul orasului domnul Stefan Silochi și colaboratori ai celor doua centre.

Persoanele cu dizabilitati sarbatoresc pe 3 decembrie, in fiecare an, Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap. Aceasta zi a fost adoptata de ONU in 1992, pentru a motiva populatia sa inteleaga efectele dizabilitatilor si pentru a combate discriminarea. ONU doreste ca intreaga lume sa devina mai responsabila in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate.

Conform ONU, 15% din populatia lumii sufera de o forma de handicap, iar in jur de 190 de milioane de persoane intampina serioase dificultati in lupta cu dizabilitatile. In plus, un sfert din populatia globala este afectata direct de o forma de handicap, in calitate de ingrijitori sau membri ai familiei. Persoanele cu handicap se confruntă cu multe dezavantaje în societate, şi sunt adesea supuse stigmatizării şi discriminării.

Ele rămân în mare măsură marginalizate, sunt în mod disproporţionat cele mai sărace, fiind adesea şomeri şi avand rate mai mari de mortalitate. În plus, ele sunt în mare parte excluse din procesele civile şi politice, şi nu au drept la replica în probleme care îi afectează pe ei sau societatea. Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, care este atât un tratat privind drepturile omului, cat şi un instrument de dezvoltare, oferă o oportunitate de a consolida politicile de dezvoltare referitoare la punerea în aplicare a obiectivelor convenite la nivel internaţional, cum ar fi Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, care astfel contribuie la realizarea unei “societăţi pentru toţi” în secolul al XXI-lea.