Vinerea Mare pentru credinciosii romano-catolici si reformati

VINEREA SFANTA…

„Dacă suferim împreună cu Isus, vom şi domni împreună cu el” (Rom 8,17). „Dacă am murit împreună cu el, vom şi trăi împreună cu el” (2Tim 2,11).

Vinerea Sfântă este o zi specială pentru Biserică. Patima Domnului este profund accentuată, gest liturgic care merge până într-acolo încât totul pare să se cufunde în liniştea mormântului Domnului. Altarul este gol, în biserici nu se celebrează Sfânta Liturghie şi întreg cadrul liturgic pare să fie unul decorat de atmosfera doliului. Sunt pomenite Sfintele şi Mântuitoarele Patimi ale Domnului.

În Vinerea Sfântă, Isus moare pe Cruce pentru a ne răscumpăra. Iată-L în această zi pe Cel fără de prihană, atârnat pe lemnul Crucii, în suferinţă, gustând şi din condiţia omului care s-a îndepărtat de Dumnezeu: se simte părăsit – Eli, Eli, lama sabahtani? (Matei 27, 46)

Întregul Univers, lumea văzută şi nevăzută, se cutremură. Mântuitorul moare pe Cruce. După ce a lăsat-o pe Mama Sa ca Mamă a Bisericii, îşi pleacă capul, încredinţându-Și sufletul în Mâinile Tatălui.

Spre a-l împăca pe om cu Dumnezeu și a-l readuce în comuniune cu Divinitatea, era nevoie de Jertfa Fiului lui Dumnezeu. El își va oferi deci viața din dragoste pentru omul căzut, dar și spre a răspunde unei chemări mai adânci, care ÎI îndemna să-Și arate iubirea față de Tatăl prin supunere și dăruire totală.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on