Stare de urgență în România, începând de luni 16.03.2020

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis va decreta stare de urgenta in Romania, de luni 16.03.2020. Vor fi luate masuri speciale si se vor aloca resurse pentru gestionarea crizei legate de raspandirea coronavirusului.

  • Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora

Ordonanţa de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă:

  • Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.
  • Exerciţiul unor drepturi şi libertăţi fundamentale poate fi restrâns
  • Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor
  • Starea de urgență se poate institui pentru o perioadă de cel mult 30 de zile
  • La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on