Sinaxa preoților din Protopopiatul Onești

De Ziua Culturii Naționale, Catedrala Arhiepiscopală din Roman a găzduit prima Sinaxă din anul 2019, la aceasta participând alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, peste 100 de preoți de pe cuprinsul Protoieriei Onești, care la unison au adus Lui Dumnezeu slavă și cinste.

Cu participarea și binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în data de 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale, peste o sută de preoți oneșteni, sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, s-au adunat în sinaxa anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Aici soborul a înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu, tot acum omagiind și personalitatea poetului nepereche al românilor, Mihai Eminescu.

Evenimentul duhovnicesc special  a debutat cu întâmpinarea ierarhului, urmat de cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim adresat preoților și credincioșilor prezenți, în care a prezentat motivația organizării acestei sinaxe:

Într-un cadru de iarnă, la începutul anului nou economic, ne-am întâlnit în Sinaxa Liturgică unde ne vom împărtăși în cadrul Liturghiei cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care s-a făcut pentru noi ocară pentru a ne scoate din ocara lumii acesteia, din prăpastia lumii acesteia și a morții păcatului. Frățiile voastre în calitate de preoți și de apostoli trimiși în parohiile încredințate vouă  spre păstorire vă faceți cu acrivie datoria și arătați că demnitatea preoțească care vi s-a conferit prin hirotonie de către Ierarhul locului este lucrătoare prin bunul mers administrativ gospodăresc dar și de îndreptare a credincioșilor prin sfințire și povățuire către calea mântuirii. Noi la poporul român avem o singură Biserică, un singur păstor și un singur Sinod, avem bucuria de a statornici și de a face prezentă sfințenia și harul lui Dumnezeu. Biserica văzută de pe pământ nu este altceva decât pridvorul Împărăției lui Dumnezeu. Sperăm ca Dumnezeu să se recunoască în noi și în faptele noastre pe care le-am făcut spre Slava Sa în calitate de preoți și de slujitori ai Tainelor lui Dumnezeu. Tradiția de a se uni în Sinaxă este veche la protopopiatul vostru. Îmi amintesc că în anul 2000 când Dumnezeu mi-a încredințat această demnitate de Arhiereu al locului, am găsit această efervescență spirituală, duhovnicească și liturgică în protopopiatul Onești, și m-am bucurat mult pentru aceasta.

La rândul său, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a dat citire unui Hrisov întocmit special pentru acest eveniment denumit: „Hristos Dumnezeu, Izvor unic al identității noastre” și care a fost semnat de toți preoții ce compun Protopopiatul Onești.

Apoi, în cadru liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ostenitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Onești, care s-au implicat de-a lungul anului Centenar ce a trecut în activități pastoral-misionare și social-filantropice în parohiile încredințate spre păstorire și au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-religioase și militare derulate pe Valea Oituzului, pe Valea Cașinului și pe Valea Trotușului în amintirea sacrificiului înaintașilor care au contribuit acum 100 de ani la câștigarea unității de credință și de neam.

La momentul specific din slujba Liturghiei au fost pomeniți în rugăciune poetul național Mihai Eminescu și membrii familiei sale, precum și făuritorii Culturii Naționale Române.

Momentul central al sinaxei a fost împărtășirea celor 100 de preoți din Protopopiatul Onești cu Trupul și Sângele Domnului din același Sfânt Potir prin mâna Chiriarhului lor, în semn de unitate teologică, liturgică și canonic-administrativă, împlinind prin aceasta fundamentul comuniunii în Hristos Domnul și garantând rămânerea în ascultare față de ierarh – ca cel care vizualizează prezența lui Dumnezeu în comuniunea mădularelor Trupului ecleziastic.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru tot sprijinul oferit pe multiple planuri preoților oneșteni de a fi în comuniune liturgică, în Catedrala arhiepiscopală de la Roman.

În cea de-a doua parte a evenimentului s-a derulat activitatea dedicată Zilei Culturii Naționale sub genericul „Teofanie în duh eminescian” din program făcând parte recitaluri muzicale pe vers eminescian, în interpretarea Coralei „Ierotheos” a Protopopiatului Onești, care a dat și răspunsurile la strană pe parcursul Sfintei Liturghii.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de mulțumire preoților oneșteni care au concertat, amintind și despre poetul nepereche al neamului românesc:

Eminescu a iubit foarte mult poporul și ortodoxia, civilizația și cultura. Biserica este în mijlocul poporului și face parte din popor. Ea creează acel „corpus” comun care este Trupul lui Hristos și care are scopul de a transfigura. Ați transfigurat timpul și l-ați adus pe Eminescu să fie contemporan cu noi. Dacă rămânem uniți în duhul eminescian, în duhul civilizației și culturii noastre românești care este de sorginte creștină, atunci vom împlini și alte lucruri frumoase prin care să marcăm timpul nostru. Timpul nostru suntem noi! Astăzi în Liturghie am mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile sale pe care le revarsă asupra noastră și acestea fiind pline de Duhul Sfânt, ele pot fi înveșnicite în noi și astfel ne putem scrie și noi în dipticele națiunii care a dat atâția sfinți, eroi, poeți și scriitori care au făcut din timpul acesta efemer un timp care izvorăște din caierul vremii și se deapănă pe ghemul veșniciei.

În același cadru festiv oferit de această întâlnire, a fost felicitat de către Ierarh domnul Ioan Bujor, primar al comunei Dofteana din protopopiatul Onești, care a sprijinit unele manifestări cultural-religioase și inițiativele social-filantropice derulate în Protopopiatul Onești. Domnia Sa a oferit Ierarhului un album foto cu sfințirea bisericii din Dofteana, iar părintele protopop a oferit un album cu fotografii din ultimii doi ani cu activitățile protoieriei Onești. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit preoților care au contribuit la achiziționarea unui dispozitiv de filtrare a apei din gama NOBEL ce va fi donat Spitalului Municipal Onești Sfântul Ierarh Luca al Krimeei, pentru a fi folosit la Secția Pediatrie, și care a fost înmânat doamnei doctor Oana Secară.

sursa: http://epr.ro/ips-ioachim-alaturi-de-preotii-protoieriei-onesti-sinaxa-anuala?fbclid=IwAR0cxmpKv2G_RtOynOY3HWmKsIIyqQDmSnDrPlLKTICmXAwQMc6ZyOK_7Yg

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on