Sarbatoare – Biserica ”Sf. Apostoli Petru si Pavel” – Cartierul Vâlcele isi serbeaza hramul

Luni 29.06.2020, Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel din Cartierul Valcele isi serbeaza hramul.

Fiind o situatia atipica credinciosii prezenti la liturghie vor trebui sa respecte distantarea fizica, dar nu si sociala conform regulilor din starea de alertă.

Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel din Cartierul Valcele – Tg.Ocna a fost zidita cu voia lui Dumnezeu si prin stradania enoriasilor intre anii 1935-1938.Anterior, pe acelasi amplasament a fost adusa in anul 1832 o Biserica de lemn de la manastirea Bogdana de catre preotul Chiriac Manciu pentru cele 18 familii vietuitoare in localitate.

A facut parte din categoria Bisericilor de lemn calatoare pentru ca in anul 1956 a fost stramutata in localitatea Versesti com. Sanduleni.

Actuala Biserica de piatra a fost sfintita la data de 13 iunie 1938 ca preot paroh fiind mentionat Pr. Matei Ioan, iar printre ctitori ministrul de finante al vremii M. Cancicov si directorul salinei Tg. Ocna – A. Nemesiu .

Pictura murala si de pe catapeteasma a fost executata in ulei de catre pictorul Iosif Keber din Tg.Jiu . Au mai functionat ca preoti: Stamate Emanoil, Satulu Ioan, Buta Ticu si actualul paroh Zgabei Catalin.

Parohia Valcele detine: Biserica 100 mp., casa parohiala inconstructie 80mp., cimitir .

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on