Rugăciune și binecuvântare la Biserica Precista, istorica catedrală din centrul Târgu Ocnei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în seara zilei de duminică 24 iunie 2018, s-a săvârșit Slujba Acatistului Cuvioasei Parascheva și Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu.
Momentele liturgico-duhovnicești, au fost prilejuite de marcarea a șapte decenii de la aducerea Sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva de la Iași la Târgu Ocna, în noaptea de 25 iunie a anului 1947.
O placă încrustată în marmură, plasată pe peretele de miazănoapte al Bisericii, amintește de acest moment, în care mii de oameni au înălțat rugăciuni către Sfânta Parascheva în timpul secetei care afectase mare a parte a țării în perioada 1946-1947.
Pentru a doua oară în istorie, Sfintele moaște ale Cuvioasei au părăsit Catedrala Mitropolitană din Iași pe parcursul lunilor mai-august 1947, cutreierând întregul pământ al Moldovei, în ceea ce rămâne cea mai amplă procesiune cunoscută în Biserica Ortodoxă în perioada contemporană.
În cuvântul de învățătură de la finalul Tainei Sfântului Maslu, părintele protoiereu a amintit de modul providențial în care arhiereul vicar de atunci și viitorul patriarh Justinian Marina, a gândit această procesiune unică. Delegatul Mitropoliei de atunci a fost arhimandritul și din nou un viitor patriarh Teoctist Arăpașu. În fiecare loc unde poposea racla cu Sfintele moaște și se înălțau rugăciuni, Dumnezeu se milostivea și trimitea ploaia binecuvântată. Mărturii istorice atestă cum pământul arid și secătuit devenea rodnic și cum recolta din toamna lui 1947 avea să fie în mod inexplicabil „științific” una foarte bogată.
Referindu-se tot la momentul 1947, părintele protoiereu a mai amintit că deși săraci, confruntându-se cu seceta dar și cu vicisitudinile celui de-al doilea Război Mondial credincioșii au adus ofrande și daruri în biserică în momentul închinării la Sfintele moaște. Colectate mai apoi, acestea au fost împărțite săracilor și copiilor orfani de război.
De asemenea, s-au amintit și celelalte semnificații ale zilei de ieri și anume sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou la Suceava și Ziua Internațională a Iei.
Bucuria a fost întregită și de faptul că la fel ca acum 71 de ani, credincioșii s-au putut închina, dar de această dată la un veșmânt care a îmbrăcat Sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva.
Seara s-a încheiat cu o procesiune în jurul bisericii, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni de mulțumire pentru toată facerea de bine, rugăciuni pentru cei bolnavi dar și pentru tinerii aflați în examene.
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de tineri ai ATOR Onești, care au evindețiat și portul popular românesc, îmbrăcând tradiționala ie.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on