Proiectul cultural-artistic Unirea: unitate și frățietate derulat în Parohia Larga, Protopopiatul Onești

Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 , cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a adus în parohia Larga, Protoieria Onești Proiectul cultural-artistic „Unirea:unitate și frățietate”.

În perioada decembrie 2017- februarie 2018 copii și tineri din Parohia Larga au participat la diverse activități cultural-artistice în cadrul Proiectului Unirea:unitate și frățietate„sub atenta îndrumare a preotului paroh Vartolomei Lucian Dumitruși în colaborare cu Școala Gimnazială Larga.

Activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect au avut scopul principal de a cultiva dragostea față de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și afirmării propriei identități religioase, să evidențieze importanța tradiției portului popular, precum și unitatea de credință și de neam în țara noastră.

Dintre aceste activități se poate menționa: șezătoarea populară românească, seară de lectură duhovnicească despre Sfinți Români, icoană pe sticlă, creații literare despre unire, origami, cântece și jocuri tradiționale, concert de colinde într-un azil de bătrâni, prezentări despre Marea Unire etc.

Locul desfășurăriiproiectului a fost Parohia Sfinţii Arhangheli “Mihail şi Gavriil”Larga, casa praznicală „Sf.Nicolae” a parohiei și Școala Gimnazială Larga.

Copiii au fost foarte încântați de aceste activități drept urmare au manifestat o bucurie deosebită față de tradițiiile populare și credința strămoșească pe care o împărtășim. S-a înfiripat dorința în inimile lor de a continua diverse activități cu specific românesc. Copiii, tinerii, părinții și ceilalați enoriași ai parohiei au început să se înveşmânteze în portul strămoşilor la sărbătorile religioase ori la cele cu caracter istoric.

Au fost îndemnați toți enoriașii, indiferent de vârstă, ca la Sfânta Biserică să fie imbrăcați românește, deoarece atunci când îți iubești costumul național te iubești pe tine, îți iubești rădăcinile și pe aproapele tău,a menționat preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei.

 

Pr.Lucian Dumitru Vartolomei

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on