IN MEMORIAM – PROF. ŞTEFAN PELIN (1929-2016)

prof pelinStaţiunea turistică Târgu-Ocna a mai pierdut un OM deosebit.

Sincere condoleanţe familiei.  Dumnezeu să vă odihnească în pace !

In cadrul unei sedinte festive a Consiliului Local Tg.Ocna ( 16 aug.2013), profesorul  Stefan Pelin, a primit diploma si placheta cu titlul de “Cetatean de onoare” pentru intreaga sa activitate.

Bibliografie:

Ramas orfan de tata de la varsta de 4 ani, profesorul Pelin a pasit foarte greu pe treptele vietii. A fost nevoit sa intrerupa liceul in clasa a V-a (1946) din cauzasituatiei foarte grele. In primavara anului 1946, s-a organizat un concurs la nivelul judetului Bacaupentru o scoala de contabilitate cooperatoricu perioada de 2 ani. Colectivul sindical al Salinei Tg. Ocna, precum si directorul ing. Andrei Nemesiu, au aprobat ca sa participe la acest concurs. Rezultatul a fost favorabil, iar Salina a suportat bursa pentru intreaga perioada a scolarizasii.

Dupa 2 ani, s-a reintors la Salina pe functia de contabil pentru Banca „Ciresoaia” din incinta unitatii.

In anul 1949 profesorul Pelin fusese transferat la Centrul de contabilitate numarul 9 din Tg. Ocna. Dupa terminarea stagiului milirar in anul 1954, a revenit in functia de colnabil la Salina.unde la lucrat pana in anul 1956, cand a fost transferat la Oficiul Prevederi Sociale Raion Tg. Ocna.

In toamna anului 1958, pe baza concursului de admitere, a reusit sa intre la Facultatea de Istorie din Iasi, facand cursurile la zi (5 ani). Dupa terminarea facultatii a intrat ca profesor de istorie la Liceul din Tg. Ocna. De-a lungul anilor a reusit sa adune o serie de informatii valoroase referitoare la istoria localitatii noastre. In anul 1981 profesorul Stefan Pelin sustinea lucrarea de gradul I cu titlul „ Din Istoria localitatii Targu Ocna”. Aceasta a fost prima incercare de constituire a unei Monografii referitoare la istoria orasului.

Dupa mai multi ani de cercetare, reusetste ca in anul 1996 sa redeschida Muzeul de Istorie al Orasului Tg. Ocna, dupa ce fusese inchis in anul 1961. Ramane muzeograf pana in anul 2006, cand decide sa se retraga din cauza varstei. Spiritul de certectaor s-a conctretizat si prin publicarea in anul 2002 a lucrarii „Targu Ocna. Monumente si personalitati”. Dupa retragerea de la Muzeul de Istorie, a continuat sa colaboreze, participand la numeroase evenimente culturale, iar in anul 2010, sprizinit de mai tanarul sau coleg de la Muzeul de Istorie, publica lucrarea „File de Cronica Din Istoria localitatii Targu Ocna”.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on