Pomenirea deținuților politic – mărturisitori ai Ortodoxiei la Targu Ocna

Luni 18.02.2019 , incepand cu orele 9.00, la Biserica Sf Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena Sfânta Liturghie, se va săvârși Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului în cadrul cărora vor fi pomeniți Valeriu Gafencu și ceilalți aproximativ 80 de deținuți politic ce au murit la temnița de la Tîrgu Ocna, între care 3 clerici: Arhim. Gherasim Iscu – starețul M-rii Tismana, pr. Iojă Sinesie, pr. Macedoneanu și 3 studenți teologi: Constantin Nistor, Niță Brașov și Ion Bodu.

Luni 18 februarie 2018, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Târgu Ocna, marturisitorii din temnițele comuniste au fost comemorati.

Ziua a debutat cu savarsirea Sfintei Liturghii sub protia parintelui protoiereu Ioan Bargaoanu, din sobor făcând parte și părintele profesor Vasile Gordon, de la Facultatea de Teologie din București. După citirea pericopei evanghelice, părintele profesor a ținut un scurt cuvânt de învățătură, în care a făcut o paralela între unitatea de marturisire din perioada carcerala și unitatea care ar trebui să existe nediscretionar între cei care continuă să mențină vie memoria marturisitoritorilor. În jur de 500 de persoane au luat parte la această manifestare care s-a încheiat cu parastasul pentru toți cei care au adormit în Spitalul Penitenciar de la Târgu Ocna, printre care arhimandritul Gherasim Iscu și Valeriu Gafencu. La finalul parastasului, părintele Valentin Baltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis cuvântul ierarhului, Înaltpreasfinția Sa Inaltpreasfintitul Parinte IOACHIM. Chiriarhul a insitat asupra faptului că dincolo de valorile propuse de societatea contemporană care tind spre dezbinare, individualizare și egocentrism, trebuie să privim înspre valorile spiritual-culturale și naționale exprimate în mod unitar și prin jertfa acestor marturisitori.

Flacăra martiriului lor arde viu și întreține raportul cu trecutul și cu identitatea român-ortodoxă. Veșnica pomenire acestor ctitori de neam!!!


La eveniment vor participa: Arhim. Pimen Costea – Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Pr. Ioan Bârgăoanu – Protopop al Protoieriei Onești, pr. Vasile Gordon – profesor la Facultatea de Teologie “Justinian Patriarhul” din București, preoți din împrejurimi, alți invitați de seamă și numeroși pelerini.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on