Miting la Tîrgu Ocna. Angajaţii penitenciarelor din ţară anunţă proteste de proporţii, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi salarizare

Pe 19 septembrie, în faţa Penitenciarului Spital Tîrgu Ocna, între orele 9 şi 11, va avea loc un miting de protest organizat de Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Filiala din Tîrgu Ocna.
Pe lista de revendicări sunt incluse:

1. Condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru in penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. In schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
2. Plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 9 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi platite, nu s-a ținut de cuvânt.
3. Stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depașirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se află de mai bine de 2 luni in această situație.
4. Eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de aparare ordine publică  și siguranță națională incepând cu octombrie 2018.

5. Aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor in proiectele transmise prin forțarea procedurii de avizare la Parlament.
6. Încetarea abuzului asupra pensionărilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, incepând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor si militarilor.
7. Plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută in Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.