DOAMNA PROF. LAETITIA LEONTE, va deveni cetatean de onoare al orasului statiune.

laetitia leonte

Diploma  si medalia de cetatean de onoare ii va fi inmanata doamnei prof. LAETITIA LEONTE intr-un cadru festiv, joi 03.09.2015, orele 10.00.

Scurta descriere:

Laetitia Leonte s-a nascut la 27 martie 1916, in localitatea Agighiol , jud. Teleorman , fiica lui Serban Mitan si a Mariei ( nascuta Cazacu) . Mama sa a fost invatatoare , iar tatal intreprinzator agricol, de la care a mostenit dragostea pentru neamul romanesc.

Studiile primare le-a urmat in localitatea natala intre 1922-1926, iar cele liceale la Liceul de fete “Principesa Ileana” din Tulcea .

Intre anii 1933-1937 a urmat cursurile Facultatii de Teologie si concomitent Facultatea de Filosofie si Litere din Cernauti .

In anul 1938 s-a casatorit cu preotul Spiridon Leonte , impreuna cu care a avut patru fiice. Familia Leonte, o familie cu dragoste de neam si tara  , i-a invatat pe toti cei din jurul acesteia, fie ei copii si parintii acestora sau enoriasi, sa pretuiasca valorile culturii satului romanesc. Impreuna au pastrat si  cultivat in familie, in scoala si in biserica, traditiile legate de sarbatorile religioase sau laice, dragostea de carte, au colectionat costume traditionale de pe Valea Trotusului si a Moldovei, textile de interior, instrumentar casnic, ceramica, pe care le-au expus la scoala si biserica, au sadit, intreaga lor viata, dragostea pentru bogatia patrimoniului cultural romanesc.

In perioada 1937-1938 a efectuat practica pedagogica la Seminarul Pedagogic Universitar din Iasi. Activitatea profesionala a desfasurat-o la Liceul “Roman Voda” din Roman , Gimnaziul unic din Valeni – Roman, scolile generale din Ghimes- Faget , Manastirea Casin, Viisoara, Tirgu Trotus si Scoala generala nr. 3 Tirgu Ocna – unde si incheie activitatea didactica , fiind pensionata la 01.07.1969, cu dispensa de varsta.

In toata aceasta perioada, dar si dupa pensionare a avut o bogata activitate extraprofesionala , intreprinzand actiuni de ajutorare a celor in nevoie, a facut numeroase colecte pentru repararea si ridicarea lacaselor de cult, jurnalista si publicista notabila.

A debutat in presa in februarie 1935 , in paginile publicatiei teologice lunare       “Viata adevarata” , fiind indrumata de profesorul sau de religie din liceu – preotul Alexandru Anghel. A avut numeroase colaborari cu publicatii , precum Limba romana, Cum vorbim, Chemarea credintei, Cronica Romanului, Lumea crestina, Biserica ortodoxa, Lumea credintei pentru copii, Sarea Pamantului, Cuvant bun, Sfaturi bisericesti.

In colaborare cu Virginia Dima a scris cartea “Viata unei scoli-Liceul Principesa Ileana – Tulcea” ( 1994). A tiparit lucrari in domeniul educatiei moral crestine : “Ucenicul lui Hristos- indrumari metodice pentru predarea religiei “, “Povestiri morale”, “Parabole dramatizate”, “Povestiri biblice”, “Dictionar de intelepciune” , “Zicatori explicate” precum si doua volume de memorialistica.

Laetitia Leonte este prezenta , prin profiluri bibliografice in lucrari si reviste prestigioase , precum : Oameni de seama din istoria localitatii Tirgu Ocna, Personalitati bacauane, “Personalia” lucrare semnata de Axenia Hogea – Constanta 2000.

Intr-un interviu din 23 martie 2015, la cei 99 de ani d-na Laetitia Leonte , facea publica  reteta desavarsirii umane: „Respectul de sine, perseverenta in a te autodepasi zi de zi, rigoarea in autocontrol si credinta in Dumnezeu sunt stari care te ridica la calitatea de OM„.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on