Centrul Educativ Târgu Ocna – „Tabăra – o experiență de viață, în cadrul proiectului CHILD”

            În perioada 25.10 – 28.10.2021, a avut loc prima tabără din cadrul Activității 3.3 Organizarea de tabere și excursii pentru minori și tineri romi și alte categorii expuse riscului de excluziune socială din proiectul „CHILD – Reintegrarea socială a minorilor prin învățare și dezvoltare personală”.

           Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, valoarea acestuia ridicându-se la 1.494.117 € și se derulează pe o perioadă de 5 ani, vizând facilitarea reintegrării sociale a minorilor și tinerilor deținuți și alte categorii expuse riscului de excluziune socială, prin îmbunătățirea educației și a asistenței specifice acordate în cadrul Centrului Educativ Târgu Ocna.

La activitate au participat 7 persoane internate care îndeplinesc criteriile grupului țintă și care au fost recompensate cu recompensa prevăzută la art. 170 alin.1 lit d din Legea nr. 254/2013, cu modificările și completările ulterioare: trimiterea în tabere și excursii organizate de centru sau în colaborare cu alte instituții ori organizații.

Tabăra a avut ca scop atât menținerea unei bune stări de spirit și de sănătate, cât și dezvoltarea abilităților de viață independentă și a motivației spre schimbare comportamentală pozitivă, astfel încât să fie facilitată reintegrarea socială. Pe întreaga perioadă de derulare a taberei, au fost respectate măsurile de protecție necesare prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Astfel, timp de 4 zile, beneficiarii activității s-au putut bucura de cadrul natural oferit de stațiunea Predeal – cel mai înalt oraș din țară, plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timișului, într-o depresiune bine adăpostită de masivele muntoase Bucegi, Baiu, Piatra Mare și Clăbucet.

Drumul de întoarcere a fost un moment de contemplare, de feed-back al zilei, în ritmuri de muzică, fiecare împărtășind din simțiri:

A.G-C: – „A fost foarte frumos. Mi-a plăcut foarte mult cum s-au comportat oamenii de acolo cu noi, condițiile în care am stat în cele 4 zile. Mi-a plăcut că am jucat jocuri și ne-am plimbat, dar cel mai mult mi-au atras atenția luminile montate în cameră și în pensiune.”

B.D. – „Mi-a plăcut tot. M-am simțit foarte bine și ne-am distrat, dar cel mai mult mi-a plăcut mâncarea. Mi-a reamintit de ACASĂ.”

S.F-V. – „A fost foarte frumos. M-am simțiti din nou liber. Mi-a plăcut foarte mult peisajul de munte. Mă bucur că activitățile făcute m-au făcut să uit de lucrurile urâte din viața mea și am reușit să mă simt bine în tabără. M-a făcut să mă gândesc din nou la ce înseamnă acasă și să fii acasă.”

B.A-M. – „Mi-a plăcut foarte mult că am ieșit din centru, că am fost în grup și ne-am distrat. Mi-au plăcut plimbările. A fost foarte frumos.”

O.I-A. – „A fost ca o lecție de viață. Am înțeles că putem pierde foarte multe lucruri frumoase dacă nu ne schimbăm comportamentul. Totodată am văzut cât a trebuit să muncim pentru a putea merge în acestă tabără. Cu ocazia aceasta, noi putem stimula și alți băieți să respecte regulamentul și să încerce să beneficieze și ei de astfel de experiențe plăcute.”

T.M-A. – „Un lucru foarte frumos. Mi-am dorit foarte mult să merg în tabără. Nu credeam că voi avea parte de așa ceva în perioada aceasta și mă bucur că efortul meu a fost apreciat.”

M.V.M. – „M-am simțit foarte bine. Se merită să stai cuminte pentru că am câștigat de două ori: pot ajunge mai repede acasă și am avut ocazia să merg în locuri foarte frumoase, unde nu aș fi mers dacă nu mă comportam așa. A fost rău că, din cauza virusului COVID-19, nu am reușit să vizităm mai multe locuri. Mă așteptam să fiu cazat la o cabană, dar locul unde am stat m-a făcut să mă simt ca un rege.”

Raportat la aceste afirmații, activitatea și-a atins obiectivele stabilite, contribuind la dezvoltarea personală a participanților, exersarea unor atitudini necesare unei vieți sănătoase, fapt ce duce la creșterea șanselor de reintegrare socială.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on