O nouă campanie arheologică pentru căutarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți la Târgu Ocna

Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT), organizează în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cea de-a șasea campanie de investigații arheologice la Târgu Ocna. Acțiunea continuă căutările pentru recuperarea și identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul din localitate.

Cercetările se desfășoară în zona cimitirului parohial aflat lângă biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, situată lângă penitenciar, și vor începe în ziua de 4 octombrie 2021. Acestea vor fi efectuate de un colectiv de arheologi condus de Gheorghe Petrov (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj), alături de care se vor afla Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Horațiu Groza (Muzeul de Istorie Turda), Gabriel Rustoiu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), Marius Oprea (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România), precum și câțiva studenți și absolvenți de istorie, în calitate de voluntari. Acţiunea este sprijinită de Primăria orașului Târgu Ocna și Protopopiatul ortodox Onești, iar finanțarea activităților este asigurată din donații particulare, prin intermediul Fundației Doina Cornea din Cluj. 

AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în Penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul acțiunii, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396), în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on