918.493 m3 pierderi de apa anual in Targu Ocna

Valentin Ivancea , presedintele CJ Bacau a prezentat un tabel cu pierderile m3 anuale de apa ale CRAB Bacau in intreg judetul Bacau.

In graficul prezentat astazi orasul Targu Ocna pare sa aiba pierderi anuale 918.493 de m3 de apa.

Jumătate din pierderile CRAB, cauzate de rețelele uzate din municipiul Bacău: Nu vom rămâne blocați în indiferența celor care urmăresc să cauzeze, prin inacțiunea lor deliberată, colapsul operatorului!

Am prezentat astăzi, în consiliul director al ADIB, rezultatele îngrijorătoare consemnate în „Bilanțul pierderilor de apă” înregistrate de CRAB, operatorul de utilități al județului Bacău. Bilanțul a fost realizat în cursul ultimelor luni – de către o companie independentă – și va fi înaintat autorității de reglementare în domeniu, ANRSC, potrivit obligațiilor legale.

Cifrele sunt fără echivoc:CRAB înregistrează pierderi de 20 milioane metri cubi de apă/an, din care JUMĂTATE, RESPECTIV 10 MILIOANE METRI CUBI, SUNT CAUZATE EXCLUSIV DE REȚELELE DE DISTRIBUȚIE ÎNVECHITE ȘI UZATE DIN MUNICIPIUL BACĂU.

Reabilitarea și mentenanța acestor rețele revine în sarcina proprietarilor lor, adică a UAT-urilor (municipii, orașe, comune: direct spus, primăriile) – CRAB doar operează aceste rețele, în baza contractului de delegare, și poate interveni, punctual, în situații cauzate de activitatea de operare (respectiv avarii, reparații curente etc).

Am observat cum cei din conducerea Primăriei Bacău vorbesc despre eficientizarea CRAB, fac postări (fără urmări) pe Facebook, dar nu fac nimic concret pentru a reabilita rețelele avute în proprietate și care cauzează pierderi uriașe de apă – aşa cum relevă Bilanțul amintit – ce periclitează stabilitatea economică a operatorului. De aici pleacă totul. SOLUȚIA NU ESTE SCUMPIREA APEI PRIN MAJORAREA TARIFELOR LA NESFÂRȘIT (cum prevede auditul Primăriei Bacău!), ca să acoperim – din pix (contabilicește) – pierderile induse CRAB de rețelele învechite aparținând municipiului Bacău. Nici concedierile de angajați pe umerii cărora, în campania electorală, unii plângeau cu lacrimi de crocodil, iar astăzi îi vor duși din CRAB. 👍🏻SOLUȚIA ESTE diminuarea pierderilor prin reabilitarea şi întreținerea conductelor de către proprietari, creşterea cantității de apă facturată şi, astfel, sporirea veniturilor operatorului. Înlocuind conductele uzate, nu personalul CRAB, eficientizăm furnizarea apei în județ & municipiul Bacău. Oricât de subiectivi am fi, în final apa e transportată de conducte, nu de oameni!

Din punctul meu de vedere, nu putem rămâne blocați în indiferența celor care urmăresc să cauzeze, prin inacțiunea lor deliberată, colapsul CRAB, doar pentru că au de împărțit sinecuri (în conducerea companiei) sau de promovat alte interese oneroase. ✍🏻 Drept urmare, voi propune ADIB spre aprobare un regulament care să determine proprietarii de rețele uzate să prezinte un plan anual de reabilitare și întreținere, începând cu sectoarele de rețea în care se înregistrează cele mai mari pierderi de apă. De asemenea, tot prin ADIB vom urmări modul în care aceste planuri vor fi duse concret la îndeplinire de proprietarii acestor rețele. ‼️ ADIB nu va sta impasibilă când la mijloc se află interesele unui județ întreg, nu a unei persoane, iar zeci de mii de băcăuani sunt privați de furnizarea apei în regim normal, doar pentru că unii au ca obiectiv să „trântească” operatorul CRAB și să joace la ruletă fondurile europene pe utilități. 👉🏻 Subliniez, în final, că aplicația POIM, prin care atragem jumătate de miliard de euro pentru 41 de comunități din județ, prevede investiții cu prioritate (!) în municipiul Bacău, dar acestea nu vor stopa întru-totul pierderile din rețeaua de apă a orașului, banii europeni vizând extinderea rețelei, nu reabilitarea & întreținerea conductelor vechi.

Sursa Valentin Ivancea Facebook

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on