Category: Actualitate

INFO. METEO: 26.01/18:00-28.01/10:00, In intervalul mentionat local in Moldova si la munte temporar va ninge, in general moderat cantitat

INFO. METEO: 26.01/18:00-28.01/10:00, In intervalul mentionat local in Moldova si la munte temporar va ninge, in general moderat cantitativ. Vantul se va intensifica treptat si local vor fi rafale in general de 50-60 km/h. In Carpatii de Curbura rafalele vor atinge in general 55-65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m se vor depasi 75-85 km/h, ninsoarea va fi viscolita si zapada spulberata.

In munții Nemira, la peste 1200 m altitudine, stratul de zăpadă măsoara 20-30 cm

În munții Nemira, la peste 1200 m altitudine, stratul de zăpadă măsoara 20-30 cm. În următoarele zile prognozele meteo arată o scădere a temperaturilor sub -15 grade Celsius.Atenționăm turiștii să se echipeze corespunzător, să aleagă traseul în funcție de experiența și pregătirea fizică, să acorde o atenție deosebită hidratării și dozării efortului.În caz de accidentare, să protejeze termic accidentatul și să anunte urgent salvamontul prin apelare 112, numar 0SALVAMONT sau direct formația Salvamont cu Baza în Slănic Moldova: 0731732200.

Jandarmii băcăuani, la ceas de bilanţ!

În anul care s-a încheiat, jandarmii băcăuani au executat peste 800 de misiuni conform competențelor legale (asigurarea ordinii publice, misiuni de transport corespondență clasificată și transporturi speciale, de bunuri și valori), dar au acționat și în cadrul sistemului integrat de ordine și siguranță publică, prin cele 11186 de patrule de jandarmi sau mixte, în cooperare cu poliţia.
De asemenea, mai mult de 2200 de misiuni au fost executate în cooperare cu alte instituţii, la solicitarea acestora.

Continuare >>>

Episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț,oaspetele stațiunii Slănic Moldova

PS Iosif Păuleţ, Episcop al Diecezei de Iași, a fost marti, 12 ianuarie, oaspetele stațiunii Slănic Moldova. Preasfințitul Episcop a fost întâmpinat de primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, și de salariații primăriei, a binecuvântat sediul și a semnat în cartea de onoare.

Depistați de jandarmi la pescuit ilegal

În urma acţiunii desfăşurate în această seară pe râul Siret, jandarmii au depistat doi bărbați care pescuiau cu plase de pescuit tip monofilament, interzise de legislația în vigoare.Până la momentul depistării, bărbații respectivi au reușit să prindă o cantitate de pește, din diferite specii, care a fost redat mediului natural din care provenea.Jandarmii le-au întocmit celor doi bărbați actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,deţinere sau folosire a uneltelor de plasă de tip monofilament” și ,,deținerea fără documente legale a peştelui”, fapte prevăzute și pedepsite de O.U.G 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.Actele procedurale întocmite au fost înaintate organelor de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor şi aplicării măsurilor legale.

SC CRAB SA – Angajari

Sfaturi montane de la jandarmi

În aceste zile, jandarmii montani băcăuani sunt o prezență activă în stațiunile și pe traseele turistice din județul nostru, fiind pregătiţi să acorde sprijin turiștilor şi să intervină atunci când situaţia o va impune, dar și pentru verificarea respectării măsurilor dispuse în această perioadă, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii virusului SarsCoV2.
Pentru a evita producerea unor situații nedorite, jandarmii montani vă transmit următoarele recomandări:
Înainte de a pleca în drumeție, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus și prognoza meteo;
Echipați-vă adecvat anotimpului;
Evitați zonele aglomerate, aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi respectând regulile de protecţie şi distanţare fizică impuse în această perioadă.
În cazul în care vă aflați într-o situație dificilă solicitați cu încredere sprijinul jandarmilor.
Jandarmeria, cu siguranță, pentru fiecare!

Advent 2020: Noul an liturgic în Biserica Romano-Catolică: „Împreună pe calea speranţei”.

(Vatican News – 29 noiembrie 2020) E Ziua Domnului.  Cu prima duminică de Advent începe Anul bisericesc după calendarul roman sau latin. Cu adâncă recunoştinţă intrăm în noul An liturgic pe parcursul căruia vom retrăi în mod tainic evenimentele întrupării, pătimirii, morţii şi învierii Domnului. Actualizând principalele evenimente ale vieţii lui Isus Cristos suntem introduşi treptat în planul bunăvoinţei lui Dumnezeu iar în inimi se intensifică dispoziţiile cuvenite pentru a primi lucrarea mântuirii. Să-l preamărim pe Dumnezeu Tatăl şi să-i mulţumim pentru că ne dă harul să retrăim încă o dată tainele răscumpărării prin Fiul său Isus Cristos!Să ne dispunem sufleteşte, la început de drum, pentru ca darul mântuirii lui Dumnezeu să strălucească în inimile noastre prin Cristos Isus în Duhul Sfânt. Este o mare ocazie, mare şansă: e timp prielnic de mântuire.

Continuare >>>

Un jandarm a salvat victimele unui accident

„Cel mai important este să fie în viață!”

Acesta a fost primul gând al colegului nostru, locotenent- colonel Stroiu Vasile, în momentul în care, în misiune fiind, a fost martorul unui accident rutier pe drumul național 11A, în apropierea satului Rădăcinești.Din motive necunoscute, o mașină a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului.

Jandarmul a oprit autovehiculul de serviciu imediat și a acționat instinctiv, scoțând din mașina avariată cele două victime, cărora le-a acordat primul ajutor.Ulterior, a solicitat prin apel 112 intervenția unei ambulanțe și a asistat persoanele pana la sosirea acesteia, care le-a transportat la spital în vederea acordării asistenței medicale de specialitate.

“Mă bucur că persoanele sunt bine și cred că este nevoie să fim un sprijin unii pentru ceilalți, dovedind implicare și acordând ajutorul nostru celor care au nevoie de el.”

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

• Sărbătoarea „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, denumită în popor „Ovidenie” sau „Obrejanie” se sărbătorește în fiecare an la data de 21 noiembrie. Sărbătoarea amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost dusă de către părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

• În noaptea de Ovidenie se spune că se deschid cerurile, animalele pot să vorbească și oamenii le pot înțelege graiul.

• Creştinii aprind lumânări pentru cei plecați dintre noi, în credinţa că, astfel, ei vor avea drum luminat prin lumea de dincolo.

• În această zi se dau pomeni pentru oamenii care au murit înecați și fără lumânare și pentru copiii morți nebotezați.

• Această sărbătoare se ţine cu sfinţenie de către femei, pentru protejarea de boli a celor din casă. Pentru a avea spor și belșug în anul care urmează, femeile și bărbații nu lucrează nimic prin gospodărie.

• În această zi e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace.

• În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică e dezlegare la pește.

• Bătrânii spuneau că, dacă în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă, iar dacă va fi înnorat, iarna va fi grea.

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on