Category: Personalităţi

Video: Incendii de vegetatie in Zona Cartierului Galean

La mulți ani, domnule primar Cristian Aurelian Ciubotaru!!!!

La mulți ani sănătoși și plini de realizări, domnule primar Cristian Aurelian Ciubotaru!!!! 🎂🎂🎂🥂🥂🥂🍾🍾🎉🎉🎉🎉

Constantin Buşilă (Târgu Ocna 1877-1949)

Constantin Buşilă s-a născut în data de 4.05.1877 în oraşul Târgu Ocna, pe Valea Trotuşului. Tatăl său, Dimitrie Buşilă a fost căpitan în Armata Română şi s-a jertfit pentru cucerirea independenţei căzând eroic pe câmpul de luptă în 31 august 1877. Nu a apucat să-l vadă pe Constantin care a dus de unul singur greutăţile vieţii. Urmează cursurile Liceului “Principatele Unite “ din Iaşi .Avea 18 ani când s-a înscris la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Bucureşti. Student dotat şi foarte sârguincios, a absolvit studiile de inginerie în 1900 ca şef de promoţie, după care a plecat în Belgia, la Liège pentru perfecţionare în domeniul electrotehnic la Institutul de specialitate Montefiore, timp de un an de zile. Aici îşi susţine şi teza de doctorat.

Continuare >>>

Raresh DiMofte un targuocnean de succes. Actor profesionist cu experiență în film, televiziune și teatru in Canada

Raresh DiMofte este un actor profesionist cu experiență în film, televiziune și teatru. Este licențiat în teatru de la Facultatea de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai din România. Raresh DiMofte s-a născut în orasul Targu Ocna , România, într-o familie de sportivi profesioniști. Tatăl său Costel DiMofte, este un antrenor de haltere și un arbitru internațional. Raresh a practicat sportul întreaga copilărie, de la înot, caiac, handbal până la rugby. Viața lui plină de sesiuni de formare zilnică pentru diferite sporturi și o viață de familie bogată, care se deplasau cu tatăl său la concursuri, DiMofte s-a concentrat pe sarcini la îndemână. Nu a fost până la anii de liceu, când a început să se întrebe cine este cu adevărat și ce are de gând să facă cu viața sa. După un an de căutare sufletească, încercări și necazuri, DiMofte a descoperit că a jucat și nimic nu la putut întoarce. A studiat acționând timp de 1 an în pregătirea pentru examenul de admitere universitară. A aplicat celor mai bune două universități din România și a ales să rămână în Cluj-Napoca timp de 4 ani de activitate intensă de școală. După absolvire, DiMofte s-a mutat la București unde a rezervat roluri recente și episodice în seriale de televiziune, piese de teatru și diverse reclame.

Continuare >>>

Personalităţi din Târgu Ocna: Gabriela Adameşteanu

Gabriela Adameşteanu (2 aprilie 1942, Târgu Ocna, judeţul Bacău) – prozatoare, publicistă, jurnalistă şi traducătoare. Este fiica lui Mircea Adameşteanu şi a Elenei Adameşteanu (născută Predescu), profesori. Face liceul la Piteşti (1956-1960), apoi va absolvi Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti (1960-1965), după care intră în sistemul editorial, ca redactor la Editura Enciclopedică Română (1968-1974), Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică (1974-1983) şi Cartea Românească (1983-1990). În aprilie 1990 părăseşte Editura Cartea Românească pentru revista „22”, al cărei redactor-şef devine în septembrie 1991 .

Continuare >>>

Ion Diaconescu (pictor) (n. 24 noiembrie 1915, Târgu Ocna, județul Bacău, d. 15 noiembrie 1945, Buzău) a fost un pictor și gravor român.

Ion Diaconescu (n. 24 noiembrie 1915, Târgu Ocna, județul Bacău, d. 15 noiembrie 1945, Buzău) a fost un pictor și gravor român.

Ion era fiul preotului Vasile și Mariei Diaconescu și a avut un frate pe nume Vasile care s-a remarcat ca poet. A urmat școala primară și gimnaziul „Oituz” din localitatea natală și liceul la Bacău. În 1936 s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din București, avându-i ca profesori pe Camil Ressu și Simion Iuca. În anul 1942 a făcut școala militară de infanterie la Ploiești și a fost trimis pe front în anul 1944.[1][2]

În 1937 pictorii Nicu Enea și Ion Diaconescu au înființat Pinacoteca Municipală Bacău. Din această colecție, 14 lucrări au fost transferate la Muzeul de Artă Bacău.[3]

Ion Diaconescu a expus lucrări la saloanele oficiale de „Alb și Negru”, iar în aprilie 1941 a avut o expoziție de desen și gravură la Sala Dalles. A fost apreciat în arta gravurii, astfel se înscrie la „Akademie der bildenden Künste” din Berlin. După revenirea de pe front din anul 1944 a început să picteze numeroase tablouri cu care dorea să deschidă în toamnă o expoziție la București.[1]

La Salonul Oficial de pictură și sculptură din iunie-iulie 1945 organizat de Ministerul Artelor la sala Dalles, Ion Diaconescu a expus 2 lucrări: un autoportret și un peisaj lucrat în pastel.

Opera lui este compusă din lucrări de gravură, peisaje, portrete, pasteluri și câteva tablouri în ulei, care se găsesc la Academia Română, Muzeul de Arte din București, iar altele donate primăriei Târgu Ocna („Mănăstirea Răducanu”, peisaj müchenez, copie după Van Gogh și „peisaj cu Râul Trotuș”. La muzeul de istorie al orașului se află tabloul „Feredeul vechi din Târgu Ocna” (1941).[1]

Continuare >>>

Nicodim Sorin – Artsit plastic

Născut la 28 noiembrie 1951 la Târgu Ocna, judeţul Bacău, România.
Studii: Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, promoţia 1977.
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), filiala Timişoara-secţia pictură, din anul 1980.
Membru al Asociaţiei Pasteliştilor din Polonia, din anul 2007.
În perioada 2006-2010, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), filiala Timişoara.Sorin_NicodimExpoziţii personale:
1980     Muzeul Bucovinei – Suceava 1984 – Galeriile “Helios” – Timişoara.
1980     Galeriile “Alfa”- Arad.
1987     Galeriile “Arta” – Bacău;
Galeriile “Geneza” – Moineşli.
1993     Galeriile “Helios” – Timişoara.
1995     Galeria “Bibliotecii de Artă”.
2001     Galeriile de arta “Helios” – Timişoara.
2002     HVB Bank România – Timişoara.

Continuare >>>

Constantin Buşilă- fondatorul Insitutului Român de Energie,om politic

constantinbusila

Constantin Buşilă s-a născut în data de 4.05.1877 în oraşul Târgu Ocna, pe valea Trotuşului . Tatăl său, Dimitrie Buşilă  a fost căpitan în  Armata Română şi s-a jertfit pentru cucerirea independenţei  căzând eroic  pe câmpul de luptă în 31 august 1877. Nu a apucat să-l vadă pe Constantin  care a  dus de unul singur greutăţile vieţii. Urmează cursurile Liceului “Principatele Unite “ din Iaşi .Avea 18 ani când s-a înscris la Şcoala Naţională de Poduri şi Şosele din Bucureşti. Student  dotat şi foarte sârguincios, a absolvit  studiile de inginerie în 1900 ca şef de promoţie, după care a plecat în Belgia, la Liège pentru perfecţionare în domeniul electrotehnic la Institutul de specialitate Montefiore, timp de un an de zile. Aici îşi susţine şi teza de doctorat.

Angajat  de Anghel Saligny.

Se reîntoarce în ţară în 1901 şi este angajat de Anghel Saligny pentru a participa la proiectarea şi construcţia portului Constanţa. Constantin Buşilă s-a ocupat de  proiectarea centralei electrice. Generatorul electric era antrenat de un motor Diesel cu puterea de 1600 CP.Vă reamintesc că în 1902 a fost dat în folosinţă la Craiova primul grup  electric din România antrenat de un motor Diesel cu puterea de 120 CP. Construcţia centralei de la Constanţa  s-a terminat în 1904 , iar Constantin  Buşilă  a fost  numit director , funcţie pe care a ocupat-o până în 1909.

Continuare >>>

http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?ad_type=video&client=ca-video-pub-4968145218643279&videoad_start_delay=0&description_url=http%3A%2F%2Fwww.google.com&max_ad_duration=40000&adtest=on