10 august 2018 – Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.

Sindicatul Liber al Funcționarilor cu statut special din Penitenciarul Bacău și Sindicatul San Just Târgu Ocna, sindicate afiliate la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (F.S.A.N.P.) au inceput acțiunile de protest pe fondul lipsei de implicare a factorilor responsabili în rezolvarea problemelor sistemice( salarizare, deficit de personal, plata orelor suplimentare, stoparea împuternicirilor ilegale ).

Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor anunță că protestele angajaților din penitenciare continuă conform calendarului anunțat, la 10 august membrii de sindicat urmând a intra in grevă japoneză.
Sindicatele afiliate F.S.A.N.P., printre care S.L.F. Bacău și San Just Târgu Ocna, au notificat conducerile penitenciarelor in legatura cu refuzul de a efectua ore suplimentare si au depus sesizari impotriva ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor.


Rezultatul precedentelor discutii cu ministrul Tudorel Toader si reprezentantii acestuia este doar o lista lunga de promisiuni nerespectate, ceea ce a si determinat declansarea actiunilor de protest, care vor continua pana la rezolvarea problemelor sesizate si demiterea actualului ministru al Justitiei.
Reamintim ca pe lista de revendicari sunt incluse:
Conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
Plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni ca reactie la refuzul unor colegi de a intra in serviciu ca acestea vor fi platite, dar nu s-a tinut de cuvant.
Stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrica este de mai bine de 2 luni ilegal imputernicit.
Eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii (L153/2017) si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
Aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise, prin fortarea procedurii de avizare, la Parlament.
Incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
Plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.
Calendarul actiunilor de protest va fi continuat după greva japoneza cu , pichetari, proteste in strada, actiuni in justitie si plangeri penale. Astfel:
10 august 2018 – Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.
19 august 2018 – Angajatii din penitenciare organizeaza greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si in derularea altor activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
27 august – 27 septembrie 2018 – Pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
01 – 10 septembrie 2018 – Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
03 octombrie 2018 – Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
Incepand cu octombrie 2018 – Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.
În paralel Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor contiuna actiunile in justitie impotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si ale directorului general, Marian Dobrica, pentru abuz in serviciu in legatura cu semnarea unor ordine si decizii ilegale.
Vă adresăm invitația, pentru data de 10.08.2018 (vineri) ora 10.00, la sediul Penitenciarului Bacău din strada Gen. Ștefan Gușe, nr. 3, Bacău și Penitenciarului Spital Târgu Ocna din strada Crizantemelor, nr. 9, Târgu Ocna, unde împreună cu membrii sindicatului pe care îl reprezentăm, organizăm o grevă japoneză ce face parte din planul nostru de acțiuni.
Acțiunea va consta într- un interviu la sediile Sindicatelor prin care vom prezenta motivele declanșării protestelor și calendarul acțiunilor de protest.

Viorel Voicu -Vicepreședinte F.S.A.N.P. 0746231372 viorel.voicu@fsanp.ro
Ovidiu Mirica- Președinte San Just Târgu Ocna 0740676491 sanjust.tgocna@fsanp.ro